VELIKA BRITANIJA

Džonson: Ovaj virus napada neočekivano iz prikrajka

Neće tako skoro doći do značajnog popuštanja mjera

Boris Džonson. AFP

Avaz.ba

28.4.2020

Velika Britanija sada najviše riskira zbog pandemije koronavirusa, rekao je Boris Džonson (Johnson) i pozvao građane da ne gube strpljenje zbog mjera ograničenja.

Govoreći u javnosti prvi put nakon oporavka od zaraze Covidom-19, Džonson je kazao da "je sada kritično razdoblje" i da neće tako skoro doći do značajnog popuštanja mjera.

Napada iz prikrajka

- Ako usporedimo ovaj virus s nasilnikom, koji neočekivano napada iz prikrajka, što vam mogu potvrditi iz ličnog iskustva, to znači da je sada trenutak kada smo se počeli hrvati s njim na podu - kazao je premijer.

On je dodao kako je ovaj trenutak prilika da dođemo u prednost, ali i trenutak kada najviše riskiramo te da za sada ne može kazati kada će popustiti mjere ograničenja, piše BBC.

60.000 funti porodicama umrlih zdravstvenih radnika

Britanski ministar zdravstva Met Henkok (Matt Hancock) je rekao kako će porodicama radnika u britanskom zdravstvu koji umru u borbi s pandemijom Covida-19 biti isplaćeno 60.000 funti ili 66.000 eura u okviru novog programa životnog osiguranja. 

Program je usmjeren na porodice onih koji će umrijeti od koronavirusa radeći na spašavanju života oboljelih, a uključuje i njegovateljice, njegovatelje, čistačice te drugo pomoćno osoblje.

To se odnosi samo na radnike u Engleskoj, ali će zdravstvene vlasti u Škotskoj, Sjevernoj Irskoj i Valesu od vlade dobiti sredstva za slične programe.

Britanska vlada je angažirala hiljade nedavno penzionisanih medicinskih radnika i studente medicine završnih godina kako bi odgovorila na krizno stanje izazvano naglim širenjem zaraze novim koronavirusom koji izaziva bolest Covid-19.  

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.