ODLUKE Zbog parlamentarnih izbora

U Sjevernoj Makedoniji vanredno stanje

Njegova očekivanja su da prevremeni parlamentarni izbori "budu fer, slobodni i demokratski, imajući u vidu evropsku perspektivu zemlje"

Avaz.ba / Fena

Stevo Pendarovski

Foto: Arhiv


Predsjednik Sjeverne Makedonije Stevo Pendarovski proglasio je u ponedjeljak večer vanredno stanje u trajanju od osam dana kako bi se omogućilo da vanredni parlamentarni izbori budu 15. jula.

U saopćenju se navodi da je Pendarovski odluku da proglasi vanredno stanje koje će trajati do 22. juna, donio na prijedlog makedonske Vlade, kako bi se omogućilo neometano pripremanje izvanrednih parlamentarnih izbora koje su političke stranke dogovorile za 15. juni, i to uz provođenje mjera zaštite zdravlja tokom izbornog procesa u uvjetima pandemije, prenosi Beta.

Njegova očekivanja su da prevremeni parlamentarni izbori "budu fer, slobodni i demokratski, imajući u vidu evropsku perspektivu zemlje".

  • Stevo Pendarovski

    Stevo Pendarovski

    Foto: Arhiv


Po uredbi Vlade od 22. marta kojom su zbog pandemije odloženi izbori prvobitno zakazani za 12. april, izborni proces se nastavlja odmah po ukidanju izvanrednog stanja i traje preostala 22 dana.

Sjeverna Makedonija od početka januara ima tehničku vladu za provođenje izbora, a od raspisivanja izbora 12. marta ne funkcionira ni parlament jer se raspustio zbog tada planiranih izbora.

Izvanredno stanje, koje je u Sjevernoj Makedoniji bilo uvedeno 18. marta zbog epidemije koronavirusa, prestalo je u nedelju, 14. juna, poslije 88 dana.

NA VRH

Komentari

Podijeli članak na