NAUKA

Procvjetala biljka stara 32.000 godina

Cvjetanje ove biljke doprinijet će mnogim zaključcima o evoluciji

Avaz.ba

Preživjela u podlozi od 38 metara sibirskog permafrosta

Foto: Agencija


Biljka Genom star 32.000 godina preživio je u podlozi od 38 metara sibirskog permafrosta (vječno smrznuto tlo) i procvjetao u epruveti u Beču. Ovaj cvijet koji pripada porodici karanfila je posljednji put cvjetao kada su po svijetu šetali runasti mamuti.

Naime, 2012. godine je članici ruske akademije nauka Svetlani Jašini i njenom timu uspjelo da svojim revolucionarnim radom u polju kriobiologije, ćelijske biologije i botanike ožive biljke iz sjemena nepoznatih vrsta starih 32.000 godina. Zahvaljujući dobrim kontaktima sa ruskim kolegama profesorica Margit Laimer, dobila je klonirane ćelije biljaka za bečki Univerzitet prirodnih resursa i primijenjenih nauka (BOKU), i kao eksponat za muzej "MUMOK".

  • Profesorica Laimer pokazuje cvijet

    Profesorica Laimer pokazuje cvijet

    Foto: Agencija


Cvjetanje ove biljke doprinijet će mnogim zaključcima o evoluciji. Na osnovu genetskih analiza je moguće istražiti kako se biljni genom razvio i prilagodio tadašnjim klimatskim uslovima. Upoređujući biljku sa njenim današnjim rođacima, u koje se između ostalog ubraja karanfili klinčić, istraživači će pokušati saznati kako je razvoj ove biljne vrste tekao i šta se sve promijenilo u posljednje 32.000 godina.

Više o temi Biljka

PRIRODA LIJEČI
Noćurak - sastavni dio kućne apoteke
PREPORUKE
Jedite čičoku - dijabetički krompir

Više o:

Biljka Genom Karanfil
NA VRH

Komentari

Podijeli članak na