VISOKI PREDSTAVNIK EU

Žozef Borelj: Moskva pokazala da ne želi konstruktivan dijalog, mogućnost uvođenja sankcija Moskvi

Objasnio je da EU i Rusija, osim slučaja "Navaljni", nisu saglasne ni u vezi sa brojnim drugim pitanjima, uključujući pitanja Bjelorusije, Ukrajine, Gruzije, Sirije i Libije

Borelj: Posjeta Rusiji bila je komplikovana. AFP

Srna

8.2.2021

Rusija ne želi da iskoristi mogućnost za konstruktivan dijalog sa EU i morat će da snosi posljedice, izjavio je visoki predstavnik Evropske unije za vanjsku i sigurnosnu politiku Žozef Borelj (Josep Borrell).

Borelj je rekao da je njegova posjeta Rusiji od četvrtka, 4. februara, do subote, 6. februara, bila komplikovana, da je tema razgovora bilo loše stanje u odnosima Brisela i Moskve, te da su se odnosi dodatno narušili hapšenjem i zatvaranjem ruskog opozicionara Alekseja Navalnog (Alexei Navalny), kao i nekoliko hiljada demonstranata koji su izašli na proteste radi podrške ruskom opozicionaru.

- Svrha ove misije bila je da se direktno izrazi oštra osuda tih događaja, da se kroz principijelnu demokratiju razgovara o procesu rapidnog pogoršanja naših odnosa sa Rusijom i da se doprinese pripremanju za diskusije o odnosima Brisela i Moskve u Evropskom vijeću na samitu u martu - istakao je Borelj.

Dodao je da je protjerivanje troje diplomata članica EU iz Rusije tokom njegove posjete Moskvi pokazatelj da ruske vlasti ne žele da se uključe u konstruktivniji dijalog sa EU, uz napomenu da situacija nije neočekivana, ali da je "za žaljenje, čak i iz ruske strateške perspektive", javila je Anadolija.

Borelj sa Sergejom Lavrovom, ruskim ministrom vanjskih poslova. AFP

Prema riječima Borelja, EU će morati da razmisli o posljedicama, da pažljivo razmisli o smjeru u kojem želi da se kreće u odnosima sa Rusijom i da nastavi dalje ujedinjeno i odlučno.

Objasnio je da EU i Rusija, osim slučaja "Navaljni", nisu saglasne ni u vezi sa brojnim drugim pitanjima, uključujući pitanja Bjelorusije, Ukrajine, Gruzije, Sirije i Libije.

Istakao je da će se o odnosima EU i Rusije razgovarati na sastanku ministara vanjskih poslova EU 22. februara, te da će članice bloka donijeti odluke o sljedećim koracima i da postoji mogućnost uvođenja sankcija Moskvi.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.