HRVATSKI PREDSJEDNIK

Milanović: Ne mogu nuditi garanciju Hašimu Tačiju

On je podsjetio da je već prilikom podizanja optužnice protiv Tačija rekao da o njoj misli “sve najgore”

Tači i Milanović. Agencije

Fu. M.

5.5.2021

Hrvatski predsjednik Zoran Milanović demantirao je pisanje medija u Srbiji kako je nudio garancije Hagu kako bi se haškom optuženiku Hašimu Tačiju (Hashim Thaci) omogućilo da se brani sa slobode.

- To je nemoguće. Ne mogu dati takvu garanciju, jer to nije moja ovlast - kazao je u odgovoru na novinarsko pitanje tokom posjete Sisku danas, prenosi RSE.

On je podsjetio da je već prilikom podizanja optužnice protiv Tačija rekao da o njoj misli “sve najgore”. On je ocijenio da je optužnica protiv Tačija način da se "upropasti regija".

Sada će mi to vjerojatno neko u beogradskoj čaršiji zamjeriti, ali ja nisam neprijatelj Srba, niti sam bio, niti ću to ikada biti. Naprosto smatram da je to štetočinluk. Tačija je trebalo davno optužiti ili ostaviti na miru, jer neki ljudi iz Beograda prolaze lišo (nedirnuti op.a.) - poručio je Milanović.

Milanović je naveo i da je uvjeren da će Tači zbog “ničim dokazanih” navoda u izvještaju Vijeća Europe o navodnom trgovanju organima vjerojatno dočekati starost pred tim sudom.

- U tom smislu smatram da je to jedan štetočinluk, ali da sam nudio bilo kakva jamstva – ne, ni ne mogu to nuditi. To je naprosto nemoguće. I da jesam govorio, ja to ne mogu - kazao je Milanović.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.