NEZADOVOLJNI PRESUDOM

Rusija traži nezavisnu medicinsku ekspertizu ratnog zločinca Ratka Mladića

Potpuni, nezavisni medicinski pregled, pa i o stanju njegovih kognitivnih sposobosti nije bio sproveden, kazao je Kuzmin

Ratko Mladić. Avaz

A. K.

9.6.2021

Rusija traži nezavisnu medicinsku ekspertizu bivšeg komandanta vojske Republike Srpske, Ratka Mladića, pravosnažno osuđenog na doživotni zatvor zbog genocida i zločina protiv čovječnosti nad Bošnjacima i Hrvatima tokom rata u BiH, prenose RIA Novosti.

- Rusija pridaje važan značaj osiguranju prava za osobe koja su u zatvoru, uključujući i pravo na medicinsku pomoć. Vijeće sigurnosti UN je u rezoluciji 2529 prošle godine iznio svoj stav o tome - rekao je zamjenik ruskog ambasadora u UN Genadij Kuzmin na sjednici SB.

Naveo je da je do Rusije došla informacija o nezadovoljavajućem zdravstvenom stanju osuđenog ratnog zločinca Ratka Mladića, uključujući i njegovu rehabilitaciju poslije operacije.

- Potpuni, nezavisni medicinski pregled, pa i o stanju njegovih kognitivnih sposobosti nije bio sproveden. Izričito zahtjevamo da se takav pregled obavi - naveo je Kuzmin.


Prema njegovoj ocjeni, Haški tribunal nije postao "institut za pomirenje u različitom balkanskom društvu", a uzrok tome je "deficit pravičnosti u donošenju odluka, napadi na jednu stranu konflikta ne pravnim, već političkim sredstvima i prećutkivanje grijehova drugih".

Podsjećamo, jučer je potvrđena prvostpena doživotna kazna zatvora, a Mladić će ostati u pritvoru do određivanje zemlje u kojoj će služiti kaznu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.