AMERIČKI DRŽAVNI SEKRETAR

Blinken čestitao Dan Rusije

On je dodao da da ostaju čvrsto posvećeni pružanju podrške ruskom narodu u vezi sa težnjama navedenim u Deklaraciji o ruskom državnom suverenitetu

Entoni Blinken. AFP

A. K.

12.6.2021

Američki državni sekretar Entoni (Antony) Blinken čestitao je ruskim građanima Dan Rusije, uz poruku da američke vlasti žele konstruktivne odnose sa Vladom Ruske Federacije u interesu promovisanja stabilnih i predvidljivijih veza.

Blinken je istakao da ovaj praznik označava značajan korak koji je Rusija napravila 12. juna 1991. godine, kada je održala prve slobodne, otvorene i poštene izbore i usvojila Deklaraciju o ruskom državnom suverenitetu.

On je dodao da da ostaju čvrsto posvećeni pružanju podrške ruskom narodu u vezi sa težnjama navedenim u Deklaraciji o ruskom državnom suverenitetu i njihovoj želji da rade zajedno sa međunarodnom zajednicom i mirno sarađuju na pitanjima od globalnog značaja.

- Ovaj važan dokument prepoznao je demokratske težnje i suverenitet naroda Rusije i garantovao im prava i jednaku zaštitu pod vladavinom zakona i pravo na život i dostojanstvo, poštujući njihovu vjekovnu historiju, kulturu i tradiciju - rekao je Blinken.

Dan Rusije je državni praznik koji se obilježava od 1992. godine na dan usvajanja Deklaracije o državnom suverenitetu Ruske Sovjetske Federativne Socijalističke Republik, podsjeća TASS.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.