EKONOMIJA

Cijene nafte pale ispod 72 dolara

Na londonskom je tržištu cijena barela pala 2.54 dolara u odnosu na prethodno zatvaranje, na 71.05 dolara

A. Ka.

Pala cijena nafte

Foto: Ilustracija


Cijene nafte pale su danas na međunarodnim tržištima prema 71 dolar nakon što su vodeći proizvođači dogovorili povećanje opskrbe, upravo u trenutku kada širenje Covida-19 dovodi pod znak pitanja tempo oporavka potražnje.

Na londonskom je tržištu cijena barela pala 2.54 dolara u odnosu na prethodno zatvaranje, na 71.05 dolara. Na američkom se tržištu barelom trgovalo po 2.64 dolara nižoj cijeni, od 69.17 dolara.

Članice Organizacije zemalja-izvoznica nafte (OPEC) i njihove saveznice među neovisnim proizvođačima predvođene Rusijom dogovorile su u nedjelju da će u avgustu povećati opskrbu kako bi obuzdale rast cijena paralelno oporavku ekonomije od pandemije Covida-19.

Prošle je godine OPEC+ smanjio proizvodnju za rekordnih 10 miliona barela dnevno kako bi je prilagodio slabijoj potražnji u vrijeme strogih koronaograničenja. Potom su počeli postupno ublažavati rezove i trenutno je smanjuju za 5.8 miliona barela dnevno.

Sada su dogovorili da će je od avgusta do septembra smanjivati za dva miliona barela dnevno, a utvrdili su i nove proizvodne kvote za skupinu zemalja, uključujući Ujedinjene Arapske Emirate, Saudijsku Arabiju, Kuvajt, Irak i Rusiju, koje će stupiti na snagu u maju 2022.

Više o temi SAD

NA VRH

Podijeli članak na