EKONOMIJA

Cijene nafte pale ispod 72 dolara

Na londonskom je tržištu cijena barela pala 2.54 dolara u odnosu na prethodno zatvaranje, na 71.05 dolara

Pala cijena nafte. Ilustracija

A. Ka.

19.7.2021

Cijene nafte pale su danas na međunarodnim tržištima prema 71 dolar nakon što su vodeći proizvođači dogovorili povećanje opskrbe, upravo u trenutku kada širenje Covida-19 dovodi pod znak pitanja tempo oporavka potražnje.

Na londonskom je tržištu cijena barela pala 2.54 dolara u odnosu na prethodno zatvaranje, na 71.05 dolara. Na američkom se tržištu barelom trgovalo po 2.64 dolara nižoj cijeni, od 69.17 dolara.

Članice Organizacije zemalja-izvoznica nafte (OPEC) i njihove saveznice među neovisnim proizvođačima predvođene Rusijom dogovorile su u nedjelju da će u avgustu povećati opskrbu kako bi obuzdale rast cijena paralelno oporavku ekonomije od pandemije Covida-19.


Prošle je godine OPEC+ smanjio proizvodnju za rekordnih 10 miliona barela dnevno kako bi je prilagodio slabijoj potražnji u vrijeme strogih koronaograničenja. Potom su počeli postupno ublažavati rezove i trenutno je smanjuju za 5.8 miliona barela dnevno.

Sada su dogovorili da će je od avgusta do septembra smanjivati za dva miliona barela dnevno, a utvrdili su i nove proizvodne kvote za skupinu zemalja, uključujući Ujedinjene Arapske Emirate, Saudijsku Arabiju, Kuvajt, Irak i Rusiju, koje će stupiti na snagu u maju 2022.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.