TRI VODEĆE PARTIJE

Semafor je upaljen: Šolc će biti kancelar, dogovoreno formiranje njemačke vlade

Stranka Olafa Šolca dobit će kancelarsku poziciju, kao i članove kabineta predvodnika vlade

Olaf Šolc. Agencije

N. Aj.

24.11.2021

Tri vodeće partije u Njemačkoj - Socijaldemokrate (SPD), Zeleni i Liberali (FDP), potpisali su dogovor o formiranju tropartijske vlade, na čijem će čelu biti lider SPD-a Olaf Šolc (Scholz).

Semafor je upaljen - rekao je Šolc, čime je zvanično otpočela procedura formiranja prve postmerkelovske vlade.

Dogovorena raspodjela ministarstava

Njemačka će dobiti takozvanu „semafor“ koaliciju, koju će činiti SPD, FDP i Zeleni. Stranke su dogovorile i raspodjelu ministarstava, koja pokazuje da će socijaldemokrate dobiti kancelara i šest ministarskih fotelja, Zeleni pet, a Liberali četiri.

Stranka Olafa Šolca dobit će kancelarsku poziciju, kao i članove kabineta predvodnika vlade. Pored toga, socijaldemokrate dobijaju i ministarstvo odbrane, ministarstvo građevinarstva, ministarstvo za rad i socijalna pitanja, ministarstvo zdravlja i ministarstvo za ekonomski saradnju.

Zeleni će biti na čelu ministarstva ekonomije i klime, ministarstva vanjskih poslova, ministarstva porodice, ministarstva poljoprivrede i ministarstva životne sredine. Liberalima je povjereno vodstvo nad ministarstvom finansija, ministarstvom pravde, ministarstvom saobraćaja i ministarstvom obrazovanja i istraživanja.

Predstaviti sporazum

Završna sjednica koalicionih pregovora počela je jutros, a dogovor je finaliziran. Stranke su najavile da će Šolc predstaviti sporazum zajedno s šefovima SPD-a i liderima Zelenih i FDP-a.

Dogovor će biti stavljen na razmatranje širim partijama, pri čemu Zeleni planiraju da konsultuju sve svoje članove, dok je SPD već zakazao vanrednu partijsku konferenciju za 4. decembar, na kojoj će odlučiti da li će prihvatiti koalicioni sporazum. FDP planira da uradi isto na svojoj partijskoj konferenciji 5. decembra.

Ukoliko sve stranke to odobre, Šolc će biti izabran za kancelara u nedjelji koja počinje 6. decembra, držeći se planiranog vremenskog okvira stranaka.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.