SASTANAK POČETKOM JANUARA

Vlada SAD obećala Evropi transparentnost u pregovorima sa Rusijom

Dijalog će biti fokusiran na "zajedničke ciljeve" - rekao je novinarima portparol američkog State Departmenta Ned Prajs

Prajs, potoarol američkog Stejt departmenta. twitter

E. Ć. / Fena

29.12.2021

Američka vlada u utorak je obećala svojim saveznicima u Evropi transparentnost i solidarnost u vezi planiranih razgovora s Rusijom kako bi se pozabavili tenzijama oko Ukrajine.

- Dijalog će biti fokusiran na "zajedničke ciljeve" - rekao je novinarima portparol američkog Stejt departmenta Ned Prajs (Price).



Neprihvatljivi prijedlozi Rusije

Naglasio je da će se Vašington držati principa "ništa o njima bez njih" u vezi sa svim pitanjima koja utiču na američke saveznike u Evropi. Ipak, Prajs je rekao da će "strateški dijalog o stabilnosti" s Rusijom imati bilateralni format.

- Uvijek smo u potpunosti i temeljito obavještavali naše saveznike nakon prošlih sastanaka. Mi smo ujedinjeni kao NATO savez u pogledu posljedica s kojima bi se Rusija suočila ako krene na Ukrajinu, ali smo također ujedinjeni u našoj spremnosti da se uključimo u principijelnu diplomatiju s Rusijom - rekao je Brajs.

Predstavnici SAD-a i Rusije planiraju da se okupe u Ženevi 10. januara kako bi razgovarali o tenzijama oko Ukrajine i sigurnosnim garancijama koje traži Moskva.

- Rusi dobro znaju da u tim prijedlozima ima nekih stvari koje će biti neprihvatljive za SAD i za naše evropske saveznike i partnere - rekao je Prajs osvrćući se na sigurnosne garancije.

Evropska unija mora biti uključena u pregovore

Međutim, rekao je da će SAD nastojati "utvrditi gdje bi mogao postojati potencijal za dijalog i diskusiju", u skladu s naporima za deeskalaciju situacije na ukrajinskoj granici. Prema prijedlogu Rusije za smanjenje tenzija, Moskva želi da NATO obeća zaustavljanje svog širenja na istok i ne dozvoli članstvo Ukrajine, koje vidi kao prijetnju.

Vašington je objavio da u pregovorima s Moskvom neće biti donošene nikakve odluke bez znanja saveznika - uključujući Ukrajinu. Visoki predstavnik EU za vanjske poslove Džozep Borelj (Josep Borrell) izjavio je za list "Die Welt" da nema mjesta za kompromis oko neprihvatljivih uslova, posebno misleći na Ukrajinu.

Borelj je rekao da Evropska Unija mora biti uključena u pregovore, posebno kada je riječ o sigurnosnom sistemu u Evropi i sigurnosnim garancijama, javlja dpa.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.