PREDSTAVNICI EU I SAD

Zajednička poruka Žozefa Borelja i Entonija Blinkena: Cilj je EU integracija Zapadnog Balkana

Osiguranje stabilnosti i napretka i pretvaranje njihove evropske i euroatlantske budućnosti u stvarnost ostaje naš zajednički cilj, naveli su

Piše: N. Aj.

9.7.2022

Žozef Borelj i Entoni Blinken. Agencije

Šef diplomatije Evropske unije Žozef Borelj (Josep Borrell) i državni sekretar SAD Entoni Blinken (Antony Blinken) objavili su zajedničko saopćenje u kojem su još jednom naglasili svoju posvećenost saradnji sa Zapadnim Balkanom i zajedničkom radu na evropskoj budućnosti regiona.

- EU i SAD su posvećene bližoj saradnji na Zapadnom Balkanu. Osiguranje stabilnosti i napretka i pretvaranje njihove evropske i euroatlantske budućnosti u stvarnost ostaje naš zajednički cilj - navode Borelj i Blinken u zajedničkom saopštenju.

Borelj i Blinken su ocijenili da je "u kritičnom trenutku evropske historije", u svjetlu "neopravdane agresije Rusije na Ukrajinu", napredovanje Albanije i Sjeverne Makedonije prema EU "ključno za jačanje kohezije i otpornosti cijelog evropskog kontinenta".


- Vođene zajedničkim vrijednostima i standardima i mjerilima EU, obje zemlje su spremne da naprave sljedeći korak ka članstvu u EU. Pozdravljamo kompromisni prijedlog koji uzima u obzir interese i brige i Sjeverne Makedonije i Bugarske na osnovu međusobnog poštovanja, povjerenja i razumijevanja. Suverena odluka Sobranja Sjeverne Makedonije bit će važna za napredovanje - navodi se u saopćenju.

Visoki predstavnik EU i američki državni sekretar podsjetili su da su evropske integracije izgrađene na "duhu kompromisa" i pozivaju na nastavak takvog pristupa među svima koji su uključeni u taj proces.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.