NASA

Pogledajte video: Kako izgleda površina Venere

Sonda Parker je lansirana 2018. godine u misiji istraživanja korone Sunca

Površina planete Venere. PRINTSCREEN

A. O.

11.2.2022

Američka svemirska agencija NASA objavila je videosnimak i fotografije površine planete Venere.

Naime,riječ je o materijalu koji je prikupila solarna sonda Parker tokom preleta prošle godine, a naučnici se nadaju da će im prve fotografije ove vrste pomoći da saznaju više o planeti u Sunčevom sistemu koja je najsličnija Zemlji.

Parker je napravila fotografije prilikom dva preleta Venere koja su obavljena 2020. i 2021. godine, ali ih je objavila ove sedmice zajedno s analizom.


Prolazak pored Venere

- Venera je treća najsvjetlija stvar na nebu, ali nismo imali mnogo informacija o tome kako izgleda njena površina jer naš pogled blokira gusta atmosfera. Sada konačno vidimo površinu u vidljivim valnim dužinama prvi put iz svemira - rekao je Brajan Vud, fizičar iz laboratorija "Naval Research Laboratory" u Vašingtonu, koji je bio vodeći autor istraživanja.

Sonda Parker je lansirana 2018. godine u misiji istraživanja korone Sunca, a njena orbita je podrazumijevala prolazak pored Venere u nekoliko prilika. 

Sonda je otkrila slabi sjaj s površine koji pokazuje prepoznatljive karakteristike poput kontinentalnih regija, ravnica i visoravni, dok se luminiscentni oreol kisika u atmosferi također može vidjeti u atmosferi oko planete.


Uključene kamere

Fotografije su bile toliko impresivne da je tim koji kontroliše WISPR ponovo uključio kamere tokom preleta u februaru 2021. godine kada je sonda zabilježila savršen pogled na "noćnu stranu" Venere.

Svjetlost vidljiva ljudskom oku kreće se između 380 i 750 nanometara valne dužine, a sonda je koristila spektar između 470 i 800 nanometara kako bi zabilježila sjaj toplote površine planete.

- Toplota površine Venere čak i na noćnoj strani iznosi oko 460 stepeni. Toliko je vruća da stjenovita površina Venere vidljivo sjaji, kao komad željeza izvučenog iz kovačnice - kazao je Vud.

NASA trenutno planira napraviti još fotografija Venere pomoću WISPR-a kada sonda bude u procesu sedmog i posljednjeg preleta u novembru 2024. godine. Njeni podaci su inspirisali Evropsku svemirsku agenciju da skuplja slilne podatke u svojim budućim misijama.

Pogledajte video.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.