NOVE PROCJENE

Pentagon: Ruske snage usporeno napreduju prema Kijevu

Ukrajinci su veoma kreativni u pružanju otpora, dižu u zrak mostove, napadaju u manjim skupinama, slabo naoružanim, ali veoma uspješnim, istakli su

Pentagon. Arhiva

H. J. I.

28.2.2022

- Koliko znamo, sve snage koje su ušle u Ukrajinu su ruske - rekao je visoki dužnosnik Pentagona, te je dodao da je Moskva dosad poslala na ukrajinski teritorij "gotovo 75 posto" svojih borbenih snaga koje je zadnjih mjeseci gomilala na granici.

Glavni ruski "napori" i dalje su usmjereni prema Kijevu, ali je napredovanje ruskih snaga "usporeno" petog dana invazije. U protekla 24 sata glavna ruska kolona koja ide prema ukrajinskome glavnom gradu "napredovala je oko pet kilometara" i sada je na "nekih 25 km" od grada, ocijenio je dužnosnik američkog ministarstva obrane.

- Sigurno su usporeni i nezadovoljni zbog izostanka napredovanja na kijevskoj bojišnici - istaknuo je. 

- Ukrajinci su veoma kreativni u pružanju otpora, dižu u zrak mostove, napadaju u manjim skupinama, slabo naoružanim, ali veoma uspješnim. Koriste se svime što imaju u svom arsenalu, od manjeg oružja do raketa zemlja-zrak, kako bi zaustavili napredovanje Rusa. Potonji su u situaciji da moraju "ranije" puniti kopnena vozila gorivom nego što su to bili "planirali" - navodi Pentagon.

Američka vojska misli da bi Moskva, koja po mišljenju Vašingtona želi "okružiti Kijev", mogla u nekom trenutku promijeniti taktiku i izvesti "opsadu" ukrajinskog glavnog grada.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.