MAĐARSKI PREMIJER

Orban: Mađarska neće staviti veto na sankcije Rusiji, ali nećemo prekidati energetske veze sa Rusijom

Rusi sada preuređuju sigurnosnu kartu kontinenta, njihova vizija sigurnosne politike je da Rusija mora biti okružena neutralnom zonom kako bi se osjećali sigurno, rekao je

Orban: Nećemo davati veto na sankcije Rusiji. AFP

S. S.

3.3.2022

Mađarska neće staviti veto na sankcije Europske unije protiv Rusije, a jedinstvo 27 članica Evropske unije najvažnije je s obzirom na rat u Ukrajini koji Mađarska nedvosmisleno osuđuje, rekao je mađarski premijer Viktor Orban.

Ove sedmice Mađarska se priključila inicijativi predsjednika osam država EU-a da počnu razgovori o članstvu sa susjednom Ukrajinom, ali članica NATO-a Mađarska odbila je transport smrtonosnog oružja preko svog teritorija ka istočnom susjedu.

Pedesetosmogodišnji Orban suočava se s izborima za četiri sedmice, ali njegova kampanja je otežana zbog sve veće inflacije i posljedica rata u Ukrajini, a EU fondovi su zamrznuti zbog spora oko demokratskih standarda.


Osuđujemo ruski napad

- Osuđujemo ruski napad, jer oni su pokrenuli rat protiv Ukrajine - rekao je Orban za portal mandiner.hu u intervjuu objavljenom u četvrtak.

- Strane se što prije moraju vratiti pregovorima. Cijela Evropa trebala bi raditi za mir - rekao je Orban.

Orban, kojeg je mađarska opozicija snažno kritizirala zbog prijateljskih veza s Moskvom, rekao je da su mađarske veze s Rusijom donedavno bile "uravnotežene i poštene", ali da je rat stvorio novu situaciju.

Međutim, rekao je da nema razloga prekinuti energetske veze s Rusijom.


KIna će postati najveća sila

Na pitanje šta je dovelo do rata, Orban kaže da smo se našli u unakrsnoj vatri velikih geopolitičkih igrača.

- NATO se stalno širi prema istoku, a Rusiji se to ne sviđa sviđa. Rusi su postavili zahtjeve da Ukrajina proglasi neutralnost i da NATO ne primi Ukrajinu. Rusi nisu dobili ove sigurnosne garancije pa su ih odlučili savladati u ratu i to je geopolitički značaj ovog rata. Rusi sada preuređuju sigurnosnu kartu kontinenta, njihova vizija sigurnosne politike je da Rusija mora biti okružena neutralnom zonom kako bi se osjećali sigurno - izjavio je.

Orban smatra da će Kina uskoro postati najveća sila.

- Kako stvari stoje danas, Kina će uskoro biti najjača ekonomska i vojna sila na svijetu. Sjedinjene Američke Države su u padu, dok Kina jača. Mađarska, sa deset miliona, vješto manevrira u takvom prostoru - poručio je Orban.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.