BLISKI PUTINU

Bijela kuća najavila nove sankcije ruskim oligarsima: Evo ko je sve na spisku

Sjedinjene Države i vlade širom svijeta radit će na identifikaciji i zamrzavanju imovine koju ruske elite i članovi njihovih porodica drže u našim jurisdikcijama, njihove jahte, luksuzne stanove, novac i drugu nezakonito stečenu dobit, navodi se

Na spisku je i Ališer Burhanovič Usmanov, Putinov saradnik. Agencije

N. Aj. / CNN

3.3.2022

Bijela kuća danas je najavila nove sankcije ruskim oligarsima, u posljednjem pokušaju američkog predsjednika Džoa Bajdena (Joe Biden) da "stisne" ruskog predsjednika Vladimira Putina dok Rusije na Ukrajinu napreduje.

Nova lista pojedinaca opisanih kao "Putinovi prijatelji i članovi njihovih porodica" bit će odsječena iz američkog finansijskog sistema, njihova imovina u SAD će biti zamrznuta i blokirana za korištenje, navodi se u podacima iz Bijele kuće, prenosi CNN.

U pitanju je osam osoba, plus članovi njihovih porodica i saradnici.

To uključuje potez da se cilja na Putinovog saveznika Ališera Burhanoviča Usmanova (Alisher Burhanovich Usmanov), "jednog od najbogatijih ljudi u Rusiji", prema Bijeloj kući, a uključit će i njegovu super-jahtu i privatni avion.


Osobe na spisku

SAD također će sankcionirati Putinovog portparola Dmitrija Peskova, kojeg Bijela kuća opisuje kao "glavnog dobavljača Putinove propagande".

- Sjedinjene Države i vlade širom svijeta radit će na identifikaciji i zamrzavanju imovine koju ruske elite i članovi njihovih porodica drže u našim jurisdikcijama, njihove jahte, luksuzne stanove, novac i drugu nezakonito stečenu dobit - navodi se u izvještaju.

Osobe koje će biti predmet sankcija pune blokade su:

Nikolaj Tokarev (Nikolai), zajedno sa suprugom Galinom, kćerkom MAjom (Mayya) i njegove dvije kompanije za luksuzne nekretnine;

Boris Rotenberg, zajedno sa suprugom Karinom i sinovima Romanom i Borisom;

Arkadij Rotenberg, zajedno sa sinovima Pavelom i Igorom i kćerkom Lilijom (Liliya);

Sergej Čemezov (Chemezov), zajedno sa suprugom Jekaterinom (Yekaterina), njegovim sinom Stanislavom i pokćerkom Anastasijom (Anastasiya);

Igor Šuvalov (Shuvalov), zajedno sa svojih pet kompanija, suprugom Olgon, sinom Jevgenijem (Evgeny) i njegovom kompanijom i avionom, te Šuvalova kćerka Marija (Maria) i njena kompanija;

Jevgenij Prigožin (Yevgeniy Prigozhin), zajedno sa svoje tri kompanije, suprugom Polinom, kćerkom Ljubovom i sinom Pavlom;

Dmitrij Peskov, Putinov sekretar za štampu i

Ališer Usmanov (Alisher), njegova super-jahta, jedna od najvećih na svijetu koju je upravo zaplijenila Njemačka, i njegov privatni avion, jedan od najvećih ruskih privatnih aviona.


Dodatna ograničenja

SAD će također uvesti vizna ograničenja za 19 oligarha i 47 članova njihovih porodica i bliskih saradnika, navodi se u izvještaju Bijele kuće.

Sankcijama su se ciljali oligarsi "za koje se zna da usmjeravaju, ovlaštavaju, finansiraju, značajno podržavaju ili sprovode zlonamjerne aktivnosti u podršci ruskoj destabilizirajućoj vanjskoj politici".

Ministarstvo trezora će također izdati sankcije za mete dezinformacija. To uključuje SDN Strategic Culture Foundation i povezane kuće Odna Rodyna, Rhythm of Eurasia i Journal Kamerton, SouthFront, SDN InfoRos, New Eastern Outlook, Oriental Review, United World International i Geopolitical.

Također će označiti "26 pojedinaca sa sjedištem u Rusiji i Ukrajini koji igraju centralnu ulogu u ovim organizacijama, omogućavajući Vladi Ruske Federacije da širi dezinformacije i utječe na percepcije kao dio njihove invazije na Ukrajinu".

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.