AMERIČKI DRŽAVNI SEKRETAR

Blinken zaprijetio Kini ako ostanu na strani Rusije: Bijela kuća neće oklijevati s nametanjem troškova

Državni sekretar SAD je rekao i da se slaže sa izjavom predsjednika Džoa Bajdena da je ruski lider Vladimir Putin "ratni zločinac", dok ruske snage nastavljaju da napadaju civilna područja u Ukrajini

Entoni Blinken. Twitter

E. Ć.

17.3.2022

Američki državni sekretar Entoni Blinken (Antony) rekao je da Bijela kuća neće oklijevati da nametne troškove Kini, ako zvaničnici te zemlje nastave braniti postupke Vladimira Putina. 

Blinkenova izjava stiže dan prije najavljenog razgovora američkog i kineskog predsjednika Džoa Bajdena (Joe Biden) i Si Đinpinga (Xi Jinping).

Blinken je rekao da Kina treba da iskoristi svoj međunarodni uticaj da izvrši pritisak na Kremlj, dodajući da zemlja pokušava da se prikaže kao neutralna država- On je rekao da će kineskoj vladi jasno staviti do znanja da će snositi odgovornost za sve akcije koje ona preduzme kao podršku ruskoj agresiji, prenosi CNN.


Državni sekretar SAD je rekao i da se slaže sa izjavom predsjednika Džoa Bajdena da je ruski lider Vladimir Putin "ratni zločinac", dok ruske snage nastavljaju da napadaju civilna područja u Ukrajini.

- Pojačali su bombardovanje sa ciljem da slome volju naroda. Predsednik Bajden je jučer rekao da su po njegovom mišljenju u Ukrajini počinjeni ratni zločini.

Lično se slažem. Namjerno gađanje civila je ratni zločin. razaranja u protekle tri sedmice, teško mi je da zaključim da Rusi rade drugačije. Posljedice moskovskog rata osjećaju se širom svijeta - poručio je Blinken.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.