NENAJAVLJENI DOLAZAK

Rim: Papa Franjo posjetio ukrajinsku djecu koja su stigla na liječenje

Djeca oboljela od raka, neuroloških i drugih bolest, ali i ona ozlijeđena u napadima, dovezena su u Italiju na liječenje još početkom rata u Ukrajini

Papa Franjo danas je nenajavljeno posjetio ukrajinsku djecu. Agencije

H. J. I.

19.3.2022

Papa Franjo danas je nenajavljeno posjetio ukrajinsku djecu izbjeglice koja se liječe u dječjoj bolnici u Rimu.

Djeca oboljela od raka, neuroloških i drugih bolest, ali i ona ozlijeđena u napadima, dovezena su u Italiju na liječenje još početkom rata u Ukrajini.

Glasnogovornik Vatikana Mateo Bruni (Matteo), izjavio je, kako prenosi, Catholic News Agency, da su neka od hospitalizirane djece ranjena u napadima.

Zaustavio se u svakoj bolničkoj sobi s ukrajinskom djecom

Papa Franjo zaustavio se u svakoj bolničkoj sobi u kojoj su bila ukrajinska djeca. Dosad je u bolnicu zaprimljeno 50 djece, ali danas ih je bilo hospitalizirano samo 19.

Ranije ove sedmice, papa Franjo molio se za svu djecu koja žive pod bombama, koja vide ovaj strašni rat, koja nemaju hrane, koja moraju bježati napuštajući svoj dom.

Papa: Rat u Ukrajini "perverzna zloupotreba ovlasti"

Papa Franjo rekao je jučer da je rat u Ukrajini "perverzna zloupotreba ovlasti" iz ličnih interesa koji su osudili bespomoćne ljude na nasilje. Papa nije izravno imenovao Rusiju, ali je upotrijebio izraze kao što je "neprihvatljiva oružana agresija" kako bi naglasio svoje stajalište.

- Ratna tragedija koja se događa u srcu Evrope ostavila nas je bez riječi - rekao je dodajući da su rijetki mogli i zamisliti da će se ponoviti scene koje su se dogodile u dva svjetska rata.

Papa je to rekao u poruci katoličkoj konferenciji u Bratislavi.

- Čovječanstvu ponovo prijete perverzna zloporaba ovlasti i osobni interesi koji osuđuju bespomoćne ljude da pate od svake vrste okrutnog nasilja - rekao je.

Kaže da se odvija rat, a ne vojna operacija

Moskva tvrdi da u Ukrajini provodi "posebnu vojnu operaciju" čiji cilj nije okupacija teritorija, nego demilitarizacija i denacifikacija zemlje. 

Papa se s time nije složio kazavši da se to ne može smatrati "samo vojnom operacijom", nego ratom koji je izazvao "rijeke krvi i suza".

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.