PREDSJEDNIK BJELORUSIJE

Lukašenko: Ukrajina provocira Rusiju

Iskreno, pregovori između Ukrajine i Rusije su započeli zahvaljujući meni, istakao je

Aleksandar Lukašenko. Agencije

H. J. I.

5.5.2022

Bjeloruski predsjednik Aleksandar Lukašenko kazao je danas za AP da njegova zemlja "čini sve kako bi zaustavila rat" i da Ukrajina provocira Rusiju.

- Mi kategorički ne prihvatamo nikakav rat. Radimo sve da ne dođe do rata. Iskreno, pregovori između Ukrajine i Rusije su započeli zahvaljujući meni. No zašto Ukrajina, na čijem se teritoriju odvija rat i gdje ljudi ginu, nije zainteresirana za te pregovore? - rekao je Lukašenko. 

Podsjetimo, Rusija je rasporedila svoje vojne snage na teritoriju Bjelorusije pod izlikom vojnih vježbi, a zatim ih 24. februara poslala u Ukrajinu. Lukašenko je javno podržao rusku "specijalnu vojnu operaciju" te je početkom marta na sastanku s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom kazao da je Ukrajina planirala napasti Bjelorusiju i da je Moskva to spriječila. 


Rekao je da je Putinu donio kartu na kojoj je pokazao odakle je trebao krenuti navodni napad Ukrajine, ali nije predstavio nikakve druge dokaze koji bi potkrijepili tu njegovu tvrdnju.

Bjeloruska vojska je početkom ove sedmice najavila vanredne vježbe, što je izazvalo zabrinutost u Ukrajini. Međutim, Lukašenko je danas kazao za AP da te vježbe ne predstavljaju nikome prijetnju.

- Ne prijetimo nikome i ne mislimo nikome prijetiti. Štoviše, ni ne možemo to napraviti jer znamo ko je na suprotnoj stani. Nije nam u interesu potaknuti bilo kakav sukob ovdje na Zapadu. Tako da Zapad može mirno spavati - rekao je bjeloruski predsjednik.

Vezane vijesti
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.