PREDSJEDNIK BJELORUSIJE

Lukašenko: Može se završiti za sedam dana

Hajde da zaustavimo rat i da se dogovorimo, a onda ćemo rješavati ko je u pravu, a ko nije

Lukašenko: Liječimo Ruse i Ukrajince. Belta

Piše: E. Ma.

15.10.2022

Sukob u Ukrajini može se završiti u roku od sedam dana, sve zavisi od pozicije Sjedinjenih Američkih Država i Velike Britanije, izjavio je Aleksandar Lukašenko, predsjednik Bjelorusije.

- Ako shvatite i složite se da sutra treba da se sjedne za pregovarački sto i da se dogovori, vjerujte mi, u roku od sedam dana ćemo se dogovoriti - rekao je Lukašenko.

On je istakao da je rat uvijek loš.


Niti smo koga ubijali u Ukrajini, niti ćemo

- Nedavno sam rekao da je svijet sada preokupiran problemom i traži odgovor na pitanje ko je kriv. Kasnije ćemo utvrditi ko je kriv. Hajde da zaustavimo rat i da se dogovorimo, a onda ćemo rješavati ko je u pravu, a ko nije - poručio je Lukašenko.

Dodao je i da Bjelorusija ne namjerava da se miješa u sukob na teritoriji Ukrajine, pogotovo što to ne traži ni Rusija, izjavio je Lukašenko.

- Niti smo koga ubijali u Ukrajini, niti ćemo. Prvo, niko od nas ne traži da učestvujemo u operaciji, u ovom slučaju Rusija, i mi ne namjeravamo da se tamo miješamo. Uvijek smo govorili i govorimo o tome, ali nas, očigledno, ne žele saslušati i čuti - rekao je Lukašenko u intervjuu za američki "NBC".

On je dodao da Bjelorusija na svaki mogući način podržava Rusiju.


Dajemo utočište izbjeglicama iz Ukrajine

- Naša podrška je u tome da ne budu narušene naše granice sa Poljskom i Litvanijom i da se ruske trupe ne napadnu s leđa preko Bjelorusije. U početku je bilo tako. Danas se naše učešće (u specijalnoj operaciji) svodi na to da liječimo Ruse i Ukrajince, hranimo Ruse i Ukrajince i u velikoj mjeri dajemo utočište izbjeglicama iz Ukrajine. Dnevno nam dolazi po 400-500 ljudi. Tretiramo ih potpuno ravnopravno. Eto, to je naše učešće - rekao je on.

Ranije je Lukašenko izjavio da je Poljska glavni inicijator upotrebe nuklearnog oružja, te da ona provocira SAD na akcije.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.