REPUBLIKA SRPSKA

Mještani u panici: Leševi 200 ovaca razbacani u šumi kod Dervente (UZNEMIRUJUĆE FOTOGRAFIJE)

U selu Crnča

Blic

6.2.2017

U selu Crnča kod Dervente, u šumi Paljevina, danas je pronađen veliki broj uginulih ovaca.

Sumnja se da su životinje žrtve hladnoće koja je vladala tokom cijelog januara i da su ih na ovom lokalitetu ostavili nomadi, piše Blic.

Mještani su izrevoltirani i zabrinuti, jer su leševi razbacani na širem prostoru te je strah od zaraze sasvim opravdan.

t5zktkqturbxy83mmjlnzi0ymyyymmwodjlogfjognmnte3ztvlzmyzzi5qcgvnk5uczqmuamldlqlnadyawsovb9kyl3b1bhnjbxmvturbxy8xzdc0y2i0mtcwntk1mdqznjyyownhymq2mdzmntbmni5wbmchwga

Stanko Zemunović iz Crnče kaže da je udovoljio molbi stočara sa Vlašića da na njegovim njivama sa stadom provedu nekoliko dana, dok se vrijeme ne poboljša.

- Prihvatili smo te ljude sa razumijevanjem i sažaljenjem. Tu ih je zameo snijeg, boravili su duže vrijeme a kada su otišli, zgrozili smo se vidjevši približno 200 leševa ovaca koji su ostali poslije njihovog odlaska. Sada se odatle širi smrad, dolaze ptice, gavrani, razne zvjeri i raznose ostatke ovaca za koje ne znamo da li su stradale od gladi ili bolesti – požalio se Zemunović.

Stanovnici Crnče obavijestili su policiju i veterinarske inspektore, ali kažu da još niko nije došao da provjeri uzroke uginuća i osigura zakopavanje koje će škoditi lokalnom stanovništvu.

pmzktkqturbxy9lyjnkzwq0mzhhzdmymtexmzlhoguyywqxntk4zduznc5qcgvnk5uczqmuamldlqlnadyawsovb9kyl3b1bhnjbxmvturbxy8xzdc0y2i0mtcwntk1mdqznjyyownhymq2mdzmntbmni5wbmchwga

- Sad čekamo šta će lokalni i republički organi iz Dervente i Banjaluke poduzeti, a potom ćemo razmotriti slijedeće korake – kazali  u ovom selu kod Dervente napominjući da je kod njih zimovalo stado od 2.000 ovaca i da sada ne znaju gdje je stacionirano, prenosi Blic.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.