BOSANSKA GRADIŠKA

Duplo skuplji rasad, ali saditi se mora

Koronavirus je utjecao da povrće sadi i onaj ko nikada nije ušao u njivu

Duplo veće cijene rasada. B. Grgić

Piše: B. G. / Avaz.ba

14.5.2020

Kupci rasada paprike, paradajza i ostalog povrća neprijatno su se ovih dana iznenadili na lokalnim zelenim pijacama u Bosanskoj Gradišci, Novoj Topoli, Srpcu i drugim mjestima. Naviknuti na višegodišnji cjenovnik da za jednu KM dobiju deset, pa čak i više strukova rasade paprike, ovoga proljeća dočekale su ih duplo veće cijene. Sada za jednu marku mogu kupiti samo pet komada rasada.

- Nije meni problem platiti ni toliko, ali da znam da su povrtlari pošteni i da su kupovali deklarisana sjemena i poštovali načela agrotehnike.Svake godine za rasad sam izdvajao stotinjak maraka, ove godine će biti duplo više - kaže Saša Lazić iz Kozinaca.

Najviše je povrtlara iz Mašića, Vilusa, Romanovaca i Karajzovaca, koji prodaju rasad povrća i cvijeća. Na pitanje zašto su povisili cijene za duplo, kada je nafta uveliko pojeftinila, a zima bila blaga, a samim tim i troškovi u plasteničkoj proizvodni značajno manje, dobili smo zanimljiv odgovor.

Velika potražnja. Avaz

- Koronavirus je utjecao da povrće sadi i onaj ko nikada nije ušao u njivu. Da imamo duplu proizvodnju, bilo bi malo.Pa neka i nama jednom naiđe dobra karta. Niko nas ne razumije kada nas potuče led, kad vjetar raskrije plastenike ili suša ugrozi proizvodnju.Ovo je klasičan odnos ponude i potražnje - rekla je Minka Purković, proizvođač povrća i rasada iz Dubrava.

Enormno je poskupjelo i voće i povrće. Tako je kilogram najjeftinije jabuke dvije marke. Tako je jabuka u Bosanskoj Gradišci, koja je najveći proizvođač ovoga voća u regionu, skuplja od banane, koja se doprema iz hiljade kilometara udaljenih destinacija.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.