ZVORNIK Mraz prepolovio ovogodišnji rod jagoda

Uzgajivači prepušteni sami sebi

Zbog mraza ostao bez polovine planiranog prinosa

Z. Kuljić / Avaz.ba

Hajdarević: Jagode uzgaja na tri dunuma

Foto: Avaz


Jak mraz koji je krajem marta pogodio regiju Birča prepolovio je prinos jagoda uzgajivačima na prostoru Zvornika. Proizvođači jagoda, zbog komplicirane procedure, nisu registrirani te su sada prepušteni sami sebi, a neki su smanjili površine pod ovom kulturom i zbog neorganiziranog sigurnog otkupa.

Mirza Hajdarević iz zvorničkog naselja Đulići jagode uzgaja više od decenije, a ove godine je, kako kaže, zbog mraza u nevrijeme ostao bez polovine planiranog prinosa. Hajdarević jagode uzgaja na oko tri dunuma površine.

Očekivani prihod

- Ove godine smo očekivali prihod od oko četiri tone jagoda iz našeg jagodnjaka, nažalost, ako uspijemo ubrati i tonu i po, možemo biti sretni jer je mraz bio u najgorem mogućem trenutku – kazuje Hajdarević i dodaje da je jak mraz bio u momentu kada je prva „tura“ jagoda bila u punom cvatu te je to jedan od razloga zašto jagode ove sezone kasne, ali i razlog njihove visoke cijene.

  • Slab urod

    Slab urod

    Foto: Avaz


Uzgojem jagoda ranije se bavio i Ilijaz Miralemović, koji je obrađivao oko dva dunuma.

- Bila je to industrijska jagoda koju smo prve godine isporučivali mljekari u Gradačcu za pravljenje voćnog jogurta, tako smo otplatili uloženi repromaterijal i sadnice koje smo od njih dobili, a kada se sezona završila, tada smo nešto i zaradili. Sljedeće godine „Zott“ se povukao iz Gradačca, a otkup je stao. Iako je situacija bila nezavidna, svu ubranu jagodu uspjeli smo plasirati svojim prijateljima i poznanicima, a ponešto i manjim trgovcima. Nakon tri uspješne sezone, broj zainteresiranih berača smanjen je zbog odlaska u Njemačku pa smo jagodnjak smanjili na parcelu za vlastite potrebe, ali je mraz oštetio i te površine – ističe Miralemović.

Podsticaji za nove zasade

U Gradskoj upravi u Zvorniku kaže da oni daju podsticaje za nove zasade jagodičastog voća i da proizvođači ne moraju biti registrirani da bi ostvarili pomoć.

 - Po dunumu novog zasada dajemo 500 KM – rekao nam je Darko Stefanović, načelnik Odjeljenja za privredu i društvene djelatnosti u GU Zvornik.

Više o temi Zvornik

NA VRH

Komentari

Podijeli članak na