OGORČENI MJEŠTANI

Tokom izgradnje puta u selu Hrastovac oskrnavljeno staro mezarje

Nakon što je jedan od mještana prodao svoje imanje, blizu mezarja su napravljene dvije vikendice i taj put je prokopan zbog njih, kaže Grabovica

Piše: Al. B.

30.11.2020

Već nekoliko mjeseci traže da se daljnje skrnavljenje mezarja spriječi. A. Bajramović

Staro mezarje u selu Hrastovac kod Podgraba prokopano je prilikom izgradnje lokalnog puta, a mještani tvrde da već nekoliko mjeseci traže pomoć institucija da se daljnje skrnavljenje mezarja spriječi.

Radi se o mezarju u kojem su preminuli mještani ukopavani do 1969. godine, njihovi mezari označavani su malim, kamenim nišanima koji su još prije rata uklonjeni.

- U pitanju je naše porodično mezarje kroz koje je ljetos prooran put. U tom mezarju su moji dedo, nana, sestra, amidže i ostali rođaci. Tada smo postavljali male, kamene nišane, nisu bili kao danas. Mi nakon rata ne živimo stalno tu, ali idemo tokom ljeta na naša imanja. Nakon što je jedan od mještana prodao svoje imanje, blizu mezarja su napravljene dvije vikendice i taj put je prokopan zbog njih – kazao nam je Rifet Grabovica, jedan od mještana.

Mještani su o svemu obavijestili i Medžlis IZ Sarajevo, kao i policiju. U policiji su nam kazali da su po izlasku na teren, s obzirom na to da na lokaciji nisu uočeni nikakvi nadgrobni spomenici, konstatirali da za ovaj slučaj nisu nadležni, te su mještane uputili da ovaj problem rješavaju u Općini Pale, kroz Službu za imovinskopravne odnose.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.