NOVI GRAD

Mjesecima na mukama, ogorčeni na načelnika Efendića i Općinu: Haos u naselju Briješće!

Naselje Briješće: Putevi su potpuno uništeni ( M. Kadrić)

Piše: F. MUSTAFIĆ

25.7.2018

Poplavljeni podrumi, izvaljene vodovodne cijevi, pokidani priključci za vodu, bujica koja nosi sve pred sobom, nanosi tampona, onečišćena voda, problemi su s kojima se posljednjih mjeseci svakodnevno susreću mještani novogradskog naselja Briješće i ulice Humačka ploča. Otkako je počelo postavljanje vodovodne mreže za susjedno naselje Sokolje, a koje finansira Općina Novi Grad, većina njih mirno ne spava. Strahuju za kuće, a velike bujice, koje su posljednjih dana vrlo česte, razrovale su ionako oštećen put pa do svojih kuća ne mogu doći autom.

Nanos bujica

Ekipa „Dnevnog avaza“ jučer je posjetila mještane, a, kako su nam kazali, zbog radova koji se obavljaju sporo i traljavo sav tampon koji tokom dana izvuku radnici koji prave put i postavljaju cijevi za samo desetak minuta završi na dnu ulice i u njihovim dvorištima. Tokom naše posjete zatekli smo i radnike preduzeća „Rad“ koji su popravljali put i pripremali ga za asfaltiranje, ali i ekipu firme „Orman“, koja je čistila šljunak koji je prethodne noći nanijela bujica.

Rifeta Čoku, kao i većinu mještana, sreli smo ispred kuće dok je čistio nanose tampona. Kaže da mu je voda poplavila podrum i nanijela mnogo štete.

- Poplavio mi je podrum, a bujica mi je uništila trotoar. Plašim se za temelje jer svako malo ulicom teče prava rijeka. Žalili smo se Mjesnoj zajednici, Općini, međutim, niko našu agoniju ne rješava. Ne znam više koliko ćemo imati strpljenja jer je ovo pravi bezobrazluk šta nam rade – rekao je Čoko. 

Njihov najveći problem je ipak to što vodu ne mogu koristiti za piće.

- Polomili su nam priključke pa zamutili vodu. Nisu nas uopće slušali kad smo im govorili gdje se stare cijevi nalaze. Mnogima su ugrožene i kuće. Najteža je situacija kod komšinice Azemine, temelji njene kuće pucaju – kazao je mještanin Elmedin Fehrić.

Nelegalna firma

Iako su, kako su nam kazali, nekoliko puta pozivali načelnika Semira Efendića (SDA) da dođe na teren kako bi mu pokazali šta se radi, on se oglušio na njihove vapaje. Sumnjaju da je to zbog toga što radove u ovoj ulici istovremeno obavlja više firmi, a jedna od njih posao je dobila od Općine iako nije legalno registrirana.

Otkako su poslali bagere i kamione, nemamo mira

- Dok iz Općine nisu poslali bagere i kamione, nismo imali nikakvih problema. Jednostavno, nemamo više mira. Sami smo održavali otpadne vode, kanalizacionu mrežu... Nama ne daju da se priključimo na vodovod koji rade, a cijevi postavljaju ispred naših vrata, što je sramotno. Ulicu su svu razrovali, a čini se da radove u dogledno vrijeme neće završiti – rekao nam je Bekrija Šetkić, jedan od mještana. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.