ODLUKE

Vlada KS prihvatila inicijativu Sindikata policijskih službenika

Koeficijent za ostvarivanje prava na penziju utvrdit će se na osnovu pet godišnjih plaća ostvarenih u svojstvu policijskog službenika

Fena

Fena

5.9.2018

Vlada Kantona Sarajevo, na prijedlog premijera Adema Zolja, prihvatila je danas inicijativu Sindikata policijskih službenika KS vezanu za uređenje pitanja penzionisanja pripadnika policije, kao i prava na ostvarivanje njihovog posebnog staža. 

Odredbama ovih vladinih amandmana, između ostalog, u Zakonu o policijskim službenicima KS definirano je da oni imaju pravo na penziju pod uvjetom da su u kontinuitetu bez prekida imali najmanje 15 godina staža, te da su u vrijeme stjecanja prava na penziju obavljali posao policijskog službenika, saopćeno je iz Kantona Sarajevo.

Koeficijent za ostvarivanje prava na penziju utvrdit će se na osnovu pet godišnjih plaća ostvarenih u svojstvu policijskog službenika, a koji su za njega najpovoljniji. Ovo se odnosi i na policijskog službenika koji, usljed zadobivenih povreda na radu, uzrokovanih neposrednim izvršenjem svog posla i zadatka, bude proglašen invalidom prve kategorije.

Poseban staž iz Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju u jednostrukom trajanju uračunava se u staž osiguranja za policijskog službenika samo uz pismenu saglasnost osobe na koju se ona i odnosi.

Vladini amandmani postaju sastavni dio Prijedloga zakona o policijskim službenicima Kantona Sarajevo, o kojem će zastupnici raspravljati na sutrašnjoj sjednici Skupštine KS.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.