Vlada KS prihvatila inicijativu Sindikata policijskih službenika

ODLUKE Na prijedlog premijera Adema Zolja

Vlada KS prihvatila inicijativu Sindikata policijskih službenika Koeficijent za ostvarivanje prava na penziju utvrdit će se na osnovu pet godišnjih plaća ostvarenih u svojstvu policijskog službenika

Vlada Kantona Sarajevo, na prijedlog premijera Adema Zolja, prihvatila je danas inicijativu Sindikata policijskih službenika KS vezanu za uređenje pitanja penzionisanja pripadnika policije, kao i prava na ostvarivanje njihovog posebnog staža. 

Odredbama ovih vladinih amandmana, između ostalog, u Zakonu o policijskim službenicima KS definirano je da oni imaju pravo na penziju pod uvjetom da su u kontinuitetu bez prekida imali najmanje 15 godina staža, te da su u vrijeme stjecanja prava na penziju obavljali posao policijskog službenika, saopćeno je iz Kantona Sarajevo.

Koeficijent za ostvarivanje prava na penziju utvrdit će se na osnovu pet godišnjih plaća ostvarenih u svojstvu policijskog službenika, a koji su za njega najpovoljniji. Ovo se odnosi i na policijskog službenika koji, usljed zadobivenih povreda na radu, uzrokovanih neposrednim izvršenjem svog posla i zadatka, bude proglašen invalidom prve kategorije.

Poseban staž iz Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju u jednostrukom trajanju uračunava se u staž osiguranja za policijskog službenika samo uz pismenu saglasnost osobe na koju se ona i odnosi.

Vladini amandmani postaju sastavni dio Prijedloga zakona o policijskim službenicima Kantona Sarajevo, o kojem će zastupnici raspravljati na sutrašnjoj sjednici Skupštine KS.

Preuzmite aplikacije Dnevnog avaza za Android i iOS.

Povezano
NA VRH