PROMJENA

Reorganizacija zdravstvenog sistema KS: Proces se pokreće, ali treba ići brže

Dom zdravlja je uputio na saglasnost Ministarstvu svoj Pravilnik

Ilustracija

Avaz.ba

24.10.2018

Najavljene reformske mjere u okviru zdravstvenog sistema Kantona Sarajevo koje su prije dva mjeseca definirane na sastanku premijera Kantona Sarajevo Adema Zolja i ministrice zdravstva Zilhe Ademaj s čelnicima zdravstvenih ustanova idu ka svojoj realizaciji. 

Naime, na radnom sastanku premijera Zolja s predstavnicima nadležnih ustanova, kako je danas izneseno, pitanje radnog vremena JU Dom zdravlja je definirano i ono će u centralnim objektima biti od 7 do 21 sat.

Također, da bi se osigurala 24-satna primarna pedijatrijska zaštita, u prostorijama Hitne pomoći osiguran je adekvatan prostor gdje će najmlađi urgentni pacijenti moći dobiti uslugu dežurnog pedijatra i laboratorijske analitike.

Prostor predviđen za tu namjenu treba njoj i prilagoditi i adaptirati, što, kako ističu u resornom ministarstvu i Domu zdravlja, neće biti problem.

Dom zdravlja je uputio na saglasnost Ministarstvu svoj pravilnik o sistematizaciji radnih mjesta i predloženom radnom vremenu. Kada je riječ o putu pacijenta kroz zdravstveni sistem, Ministarstvo zdravstva je dostavilo nacrt ovog uputstva komisiji koja je formirana za određivanje ovog puta pacijenta, a koji je komisija doradila i poslala u daljnju proceduru.

Premijer Zolj je i ovom prilikom naglasio potrebu brže realizacije usvojenog programa restrukturiranja zdravstvenog sistema, naročito pridržavanja dogovorenih planova i rokova, kako od Ministarstva zdravstva tako i ustanova u toj oblasti. Posebna pažnja treba biti na optimalnom upravljanju ljudskim resursima i praćenju potreba za određenim medicinskim kadrom, istakao je premijer Kantona Sarajevo Adem Zolj na današnjem sastanku.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.