TRG HEROJA

Stanari nebodera od rata čekaju na sanaciju zgrade

Fuad Mujezinović, predstavnik stanara nebodera koji nije utopljen, rekao je da su stanari dužni 55.000 KM upravitelju te da ne mogu sakupiti 80.000 KM za utopljavanje

Ruglo na Trgu heroja

Piše: L. BEĆIROVIĆ

25.1.2019

Utopljavanje jednog od pet nebodera na Trgu heroja u novosarajevskom naselju Hrasno završeno je tokom 2018. godine, dok preostala četiri još vape za sanacijom. Čekanje se odužilo na 24 godine, koliko je prošlo od kraja agresije na BiH, kada su ove zgrade i oštećene. 

Određen iznos

Da nije bilo stanara, koji su sakupili 40.000 KM, ko zna kada bi i ovaj jedan neboder bio saniran. Mirsad Brdarić, predstavnik etažnih vlasnika nebodera broj 32, koji je obnovljen, rekao nam je da je Općina pokrenula inicijativu i zahtijevala učešće stanara s određenim iznosom.

- Nismo odmah imali taj novac, ali na kraju smo ipak uspjeli sakupiti. Međutim, stanari iz drugih nebodera nisu mogli prikupiti dovoljno novca, zbog čega su drugi neboderi ostali neobnovljeni – kazao je Brdarić.

Dugovi stanara

Fuad Mujezinović, predstavnik stanara u neboderu broj 12, koji nije utopljen, rekao je da su stanari dužni 55.000 KM upravitelju te da nisu u stanju platiti taj dug, a kamoli sakupiti 80.000 KM za utopljavanje. Kazao je da bi sve bilo puno lakše kada bi stanari redovno plaćali održavanje te da bi tada bilo dovoljno novca za sve. Osim toga, stanari očekuju i od nadležnih u Općini Novo Sarajevo, ali i Kantonu da izdvoje novac za sanaciju. 

Zadovoljni stanari obnovljenog nebodera

Stanovnici nebodera koji je nakon višegodišnjeg čekanja saniran imaju samo riječi hvale za dobro obavljen posao. Među njima su Šefik Ćosović i Zikreta Memagić. 

- Zadovoljan sam utopljavanjem. Puno više toplije nego ranije. Ovo je najbolja investicija koja je do sada urađena na Trgu heroja i veoma smo zahvalni na realizaciji projekta – rekao je Ćosović.

Isto mišljenje dijeli i Zikreta Memagić koja nam je kazala da su njene prostorije sada puno toplije te se nada da će u skorijem periodu i njene komšije iz nebodera boraviti u toplijim stanovima. 

Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.