AKTUELNO

Na Sajmu privrede u Sarajevu 236 učesnika

Pod motom “Domaći proizvod u službi građana Bosne i Hercegovine“

Fena

10.12.2019

U sarajevskom Centru ''Skenderija'' otvoren je 6. sajam privrede, poljoprivrede i zanatstva i 43. sajam roba široke potrošnje na kojima učestvuje 236 izlagača.

Sajam se održava pod motom “Domaći proizvod u službi građana Bosne i Hercegovine“ i prilika je da se na jednom mjestu predstavi više segmenata privredne djelatnosti, te da posjetioci vide šta je to što nudi privreda BiH. 

Među učesnicima su članovi Boračko-zadružnog saveza FBiH, odnosno veliki broj malih obrtnika, privredne asocijacije, kantoni, gradovi, općine. Posjetioce očekuje bogata ponuda hrane, pića, zanatskih i ručno rađenih proizvoda, preparativne kozmetike, alata, modnih dodataka i drugo. 

Direktor KJP Centra ''Skenderija'' Amer Kapo je kazao da su ove sajamske manifestacije dio programa obilježavanja 50 godina od osnivanja ''Skenderije'' te prilika za druženje, razgovore, razmjenu iskustava i sklapanje poslova.  

- Nakon Sajma privrede u decembru će biti organizirana izložba automobila, a slijede i drugi projekti. Na platou imamo i zimsku čaroliju koja podsjeća na novogodišnji vašar iz kojeg je nastao Sajam roba široke potrošnje kada su građani u ''Skenderiji'' kupovali robu za sebe i svoje prijatelje. Želimo na neki način da podsjetimo da je ''Skenderija'' centralno mjesto kada je riječ o BiH i održavanju sajmova – dodao je Kapo.         


Sajam u Centru Skenderija - Avaz
Sajam u Centru Skenderija - Avaz
Sajam u Centru Skenderija - Avaz
Dnevni avaz
Sajam u Centru Skenderija - Avaz
+12

Počasni gost sajma ove godine je Grad Konja (Republika Turska), a pokrovitelj Ministarstvo privrede KS.

- Još jedan u nizu sajmova koje se organiziraju u ''Skenderiji'' ima dodatnu dimenziju jer daje živost ovom dijelom gradu i ovom centru za koji su Sarajlije itekako vezane, te budi nadu da će ponovo biti ono što je nekada bio, a to je centar kulturnih, sportskih i sajamskih sadržaja ovoga grada – kazao je ministar privrede KS Haris Bašić.  

Jedna od učesnica na sajmu je Enisa Bratanović, direktorica Udruženja "HO Lotosice" Tuzla, koja je kazala da prvi put učestvuju na ovoj manifestaciji.  

- Privredna komora Tuzlanskog kantona nas je pozvala da budemo izlagači na njihovom štandu, a u subotu smo također učestvovali na Diplomatskom zimskom bazaru gdje smo bili gosti OSCE-a – kazala je Bratanović dodajući da proizvode, koje su izložili, uglavnom rade žene sa invaliditetom.  

Njihova organizacija "Lotosice“, kako je dodala, podržava i pokušava da radi na razvoju socijalnog poduzetništva i ekonomskom osnaživanju žena sa invaliditetom.  

- Očekujem da ćemo ostaviti dobar utisak i sa našim proizvodima doprinijeti promjeni svijesti naših sugrađana o pravima i mogućnostima osoba sa invaliditetom, kao osobama koje itekako mogu biti korisne svojim porodicama i društvenoj zajednici. Naravno, očekujem da ćemo i nešto od naših proizvoda prodati što će značiti podršku radu naše organizacije i osoba sa invaliditetom koji rade ove proizvode – dodala je Bratanović.    

U sklopu Privrednog sajma i ove godine organiziran je Kristal market. Sajam traje do 12. decembra, a ulaz za posjetioce je slobodan.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.