SJEDNICA Ministrica zdravstva Kantona Sarajevo

Sofić: Izolatorij se pravi u Klinici na Podhrastovima

Nema mjesta panici, sve službe u Kantonu su spremne, rekla Sofić

A. Č. / Avaz.ba
25.02.2020 12:14

Odgovarajući na pitanja zastupnika Skupštine Kantona Sarajevo, ministrica zdravstva KS Amela Sofić rekla je da nema potrebe da se diže panika među građanima.

- Ukoliko se pojave simptomi, obavještava se mobilni tim koji dolazi na lice mjesta i pregledava pacijenta. Imam informaciju od Kriznog štaba da će na Podhrastovima u Klinici za plućne bolesti biti napravljen izolatroij za pacijente. Oni koji se trenutno tamo nalaze bit će prebačeni u Klinički centar Univerziteta u Sarajevu, u infektivni odjel - rekla je Sofić.

Dodala je da bolnica ne mora striktno biti izolatorij te da se može improvizirati u nekoj školi. 

- Prije mjesec je osnovan Federalni krizni štab i naloženo je da svi kantoni naprave svoj štab. Ovo ministarstvo je isti dan formiralo štab. Možemo reći da idemo ispred Federacije. U štabu su direktori svih većih zdravstvenih ustanova. Oni komuniciraju stalno. To što je neko boravio u kriznom mjestu poput Italije ne znači da je bolestan - rekla je Sofić.

Pozvala je vertikalne nivoe vlasti da poduzmu mjere predostrožnosti.

  • Sa sjednice
    Sa sjednice Foto: M. Tabaković

Što se tiče spremnosti, ministrica je rekla da ustanove imaju novac da nabave sve što je potrebno.

- Federalnom ministarstvu smo uputili zahtjev da se odobre sredstva kako bi se nabavili zaštitni materijali jer ovo nije problem samo kantona nego treba da reagiraju sve institucije - kaže Sofić.

Komentari

NA VRH