SJEDNICA

Sofić: Izolatorij se pravi u Klinici na Podhrastovima

Nema mjesta panici, sve službe u Kantonu su spremne, rekla Sofić

Piše: A. Č. / Avaz.ba

25.2.2020

Klinika na Podhrastovima - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz

Odgovarajući na pitanja zastupnika Skupštine Kantona Sarajevo, ministrica zdravstva KS Amela Sofić rekla je da nema potrebe da se diže panika među građanima.

- Ukoliko se pojave simptomi, obavještava se mobilni tim koji dolazi na lice mjesta i pregledava pacijenta. Imam informaciju od Kriznog štaba da će na Podhrastovima u Klinici za plućne bolesti biti napravljen izolatroij za pacijente. Oni koji se trenutno tamo nalaze bit će prebačeni u Klinički centar Univerziteta u Sarajevu, u infektivni odjel - rekla je Sofić.

Dodala je da bolnica ne mora striktno biti izolatorij te da se može improvizirati u nekoj školi. 

- Prije mjesec je osnovan Federalni krizni štab i naloženo je da svi kantoni naprave svoj štab. Ovo ministarstvo je isti dan formiralo štab. Možemo reći da idemo ispred Federacije. U štabu su direktori svih većih zdravstvenih ustanova. Oni komuniciraju stalno. To što je neko boravio u kriznom mjestu poput Italije ne znači da je bolestan - rekla je Sofić.

Pozvala je vertikalne nivoe vlasti da poduzmu mjere predostrožnosti.

Sa sjednice. M. Tabaković

Što se tiče spremnosti, ministrica je rekla da ustanove imaju novac da nabave sve što je potrebno.

- Federalnom ministarstvu smo uputili zahtjev da se odobre sredstva kako bi se nabavili zaštitni materijali jer ovo nije problem samo kantona nego treba da reagiraju sve institucije - kaže Sofić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.