SARAJEVO

Terović: 22 osobe hospitalizirane zbog koronavirusa, dvije na respiratoru

Prema podaci Ministarstva unutrašnjih poslova KS, 19 osoba je u posljednja 24 sata prekršilo mjere samoizolacije, a 15 policijski sat

Terović: Ukupno testirane 1.692 osobe. Printscreen

Piše: Avaz.ba

16.4.2020

Na današnjoj konferenciji za medije Vlade i Štaba civilne zaštite Kantona Sarajevo, vršilac dužnosti načelnika Štaba civilne zaštite Kantona Sarajevo Jasmin Terović istaknuo je da su od proglašenja stanja prirodne nesreće do sada testirane ukupno 1.692 osobe, 95 je pozitivnih, sedam retestiranih, 10 izliječenih i četiri osobe su preminule. 

U kućnoj izolaciji 55 osoba

- Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo KS, u posljednja 24 sata testirano je 77 osoba, a 11 je pozitivnih. Hospitalizirane su 22 osobe, od čega su dvije na respiratorima. U kućnoj izolaciji trenutno je 55 osoba, a četiri osobe koje su kršile mjere samoizolacije, smještene su u prinudnu izolaciju na Bjelavama - rekao je Terović.

Prema podacima Ministarstva unutrašnjih poslova KS, 19 osoba je u posljednja 24 sata prekršilo mjere samoizolacije, a 15 policijski sat.

Svi resursi na raspolaganju

Načelnik Štaba civilne zaštite općine Novi Grad Taib Delalić rekao je da je ova općina stavila sve resurse na raspolaganje kako bi se suzbilo širenje koronavirusa.

- Stalno se vrši dezinfekcija u svih 28 mjesnih zajednica. Izdvojena su tri miliona KM za mjere koje je propisao Krizni štab civilne zaštite, 1,5 milion KM stavljen je na raspolaganje civilnoj zaštiti za materijalno-tehničku podršku, odnosno kupovinu svega što je potrebno - rekao je Delalić.

Dodao je da će 70 dunuma zemlje biti stavljeno na raspolaganje onima koji se žele baviti poljoprivredom, a na konkurs za dodjelu zemljišta prijavilo se 230 osoba.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.