PREDSJEDNIK NIP-A

Konaković: Nema pomjeranja ni cigle bez ministra iz HDZ-a

Kad krenete tramvajem sa Baščarsije, od Vijećnice, sve što vidite okom lijevo i desno i mnogo šire od toga, predmet je zabrane građenja, navodi Konaković

Elmedin Konaković. Avaz

Piše: A. Ka.

25.2.2021

Nakon što je Predsjednik Naroda i Pravde Elmedin Konaković najavio da narednih dana planira otvoriti temu prostornog planiranja i gradnje u Kantonu Sarajevo koja, kako kaže, trenutno ima oblik organiziranog kriminala, oglasio se i na svom Facebook profilu.

Konaković je ranije naveo da su u pitanju investicije vrijedne više milijardi KM u periodu nakon agresije na BiH. Konaković je citirao Faruka Kapidžića, ministra prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo (KS)

- I svima je jasno da je donosena sa dobrim razlogom, ali neprecizno. I prije je Federalno ministarstvo to donosilo, samo su sad nacionalni spomenici objedinjeni u jednoj zoni. Međutim, kako ima zaštitni pojas, obuhvatio je mali dio Novog Sarajeva i veći dio Starog grada i Centra. Mi radimo sad na dopuni odnosno izmjeni toga, stoji u objavi Konakovića, koji je citirao Faruka Kapidžića.


Konaković je potom naveo:

- Dakle, jeste donesena odluka. Nema pomjeranja ni cigle bez ministra iz HDZ-a. Izbačeni nezakonito stranci iz Komisije, ostala samo koalicija SDA-HDZ-SNSD. Nigdje u BiH ne postoji slična odluka. Pogledati spisak spomenika na stranici Komisije. E sad pogledajte kako izgleda ta “neprecizna odluka”. Crvenom i plavoj bojom označen prostor u kojem nema građenja, zapravo ima samo ako odobri ministar iz HDZ-a. Narodnim jezikom, kad krenete tramvajem sa Baščarsije, od Vijećnice, sve što vidite okom lijevo i desno i mnogo šire od toga, predmet je zabrane građenja – navodi Konaković.

“I svima je jasno da je donosena sa dobrim razlogom ali neprecizno. I prije je Federalno ministarstvo to donosilo, samo...

Objavljuje Elmedin Dino KonakovicČetvrtak, 25. veljače 2021.
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.