GODIŠNJICA FORMIRANJA

Osmanović: 101. motorizovana brigada nikada nije izgubila ni milimetar svoje odbrambene linije

U njenim redovima za slobodnu i nezavisnu Bosnu i Hercegovinu borilo se 8.157 boraca, dok je najvećim ratnim priznanjem “Zlatni ljiljan“ odlikovano njih 26

S obilježavanja. Vlada KS

Piše: E. Ma.

20.12.2022

Predstavnici boračkih udruženja, Predsjedništva Bosne i Hercegovine, Vlade Kantona Sarajevo i općina prigodnim programom obilježili su 29. godišnjicu formiranja sarajevske 101. motorizovane brigade Armije Republike Bosne i Hercegovine.

Cvijeće je najprije položeno na spomen obilježju ispred Općine Novi Grad, nakon čega je upriličena svečana akademija, kojoj je prisustvovao i ministar za boračka pitanja KS Omer Osmanović. On je u svom obraćanju istakao kako udruženja moraju da nose prefiks ''ponosna'', istovremeno evocirajući uspomene na heroje minulog rata.

- Udruženje 101. motorizovana brigada je uradila jedan fantastičan posao na promociji njegovanja kulture sjećanja, ali i tekovina odbrambeno-oslobodilačkog rata, čemu doprinosi i činjenica da su izdali tri dokumentarna filma, ali i jednu monografiju. Kroz svoj rad, i ovakve prilike sjećaju se svojih palih saboraca, čuvajući tako uspomenu na njih i njihovu žrtvu. Sva naša udruženja trebaju i moraju nositi prefiks 'ponosna', jer su jedinice koje predstavljaju s ponosom branili našu domovinu i njene temelje - naveo je ministar Osmanović.

Dodao je da, kao jedan od specijalaca, učestvovao je u borbama ove brigade koja nikada nije izgubila niti milimetar svoje odbrambene linije,

- Lično znam o kakvim se hrabrim borcima radi. Želim da spomenem i našeg Vinka Šamarlića, heroja, koji je svoj život položio u borbama na liniji 101. brigade. Neka je njemu, ali i svim našim herojima, vječna slava i rahmet duši - kazao je Osmanović.

Sarajevska 101. motorizovana brigada Armije Republike Bosne i Hercegovine formirana je 1993. godine, a njena zona odgovornosti protezala se područjima općina Novo Sarajevo i Novi Grad. U završnoj fazi agresije na Bosnu i Hercegovinu ova brigada je često bila angažovana i na ratištima koja nisu u zoni odgovornosti Prvog korpusa Armije RBiH. U njenim redovima za slobodnu i nezavisnu Bosnu i Hercegovinu borilo se 8.157 boraca, dok je najvećim ratnim priznanjem “Zlatni ljiljan“ odlikovano njih 26.



Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.