RAZGOVOR

Za daljnji razvoj turizma u Jajcu moramo povećati broj kreveta

Prošle godine Jajce posjetilo blizu 150.000 turista iz cijelog svijeta

E.CRNKIĆ

3.4.2018

Jajce zauzima sve značajnije mjesto na regionalnoj turističkoj mapi, a vidljivo je povećanje broja turista te produženje turističke sezone. Prema podacima iz 2017. godine, grad je posjetilo blizu 150.000 turista iz svih krajeva svijeta.

Poželjna destinacija

- Institucija koju predstavljam dat će sve od sebe da turizam u Jajcu doživi svoj procvat, a on ne ovisi isključivo o Agenciji. Rekao bih da svi moramo raditi na tome da nam grad bude poželjno turističko odredište - govori novoizabrani direktor Agencije za kulturno-povijesnu i prirodnu baštinu i razvoj turističkih potencijala grada Jajca Mijat Saraf.

Uz pomoć Općine Jajce već petu godinu zaredom organiziraju Sajam turizma i eko-proizvoda Jajce (STEP) i skokove s plivskog vodopada.

- Bitno je na sajam privući veći broj izlagača i posjetitelja i produžiti vrijeme njegovog trajanja. Za organiziranje skokova najbitnija je sigurnost skakača koja je određena prema pravilima Svjetske organizacije vodenih sportova (FINA) kao i posjetilaca. Neću pristati na to da se skokovi održe pod svaku cijenu – ističe on.

Trenutni smještajni kapaciteti nisu dovoljni za veliki broj turista koji posjećuju kraljevski grad.

- Ako želimo ozbiljan razvoj turizma u Jajcu, smještajni kapaciteti se moraju povećati. Posjetitelji Jajca uglavnom se u našem gradu zadrže nekoliko sati i odlaze dalje. Prema tome, Jajce, nažalost, nije odredište, nego stajalište. Ozbiljnije agencije upravo zbog tih nedostatka zaobilaze naš grad - kazuje Saraf.

Prezentacija grada

Agencija svake godine ulaže značajna sredstva u marketing, promociju i prezentaciju grada, kao i učešće na sajmovima.

- Na predstavljanjima Jajca volimo se pohvaliti time da imamo najveće bogatstvo kulturno-povijesne i prirodne baštine u BiH. Takav stav možemo argumentirano braniti i nije isključivo lokal-patriotski. S obzirom na ovakvo bogatstvo, realno je očekivati da Jajce postane i najznačajnija turistička destinacija naše zemlje - govori Saraf.

Zaštita rijeka i planina

Osim što Agencija ulaže u konzervaciju historijskih spomenika, u planu imaju i zaštitu prirodnih bogatstva.

- U godišnjem planu za 2018. svakako će posebno mjesto imati Pliva, Plivska jezera i njihova zaštita. Potrebno je angažirati institucije koje će odrediti pravac djelovanja u zaštiti kako naših jezera tako i druge prirodne baštine. U ovoj godini potrebno je osigurati uvjete koji će omogućiti zaštitu kanjona Vrbasa i Ugra te planine Ranča - dodaje Saraf.



Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.