KULTURA

Pozorišne igre BiH u Jajcu otvorit će Sarajlije

Ansambl NP Sarajevo nastupit će sutra u Domu kulture Jajce

E. CRNKIĆ

1.7.2018

U Jajcu su već započele pripreme za 37. pozorišne/kazališne igre BiH koje će biti održane od 1. do 9. jula, a publika će u takmičarskom programu vidjeti sedam predstava koje je odabrao selektor ovog festivala prof. dr. Almir Bašović.

Bogat program

Festival će otvoriti predstava Narodnog pozorišta Sarajevo „Sve se nekako preživi osim smrti”, rađena prema tekstu Ljubice Ostojić u režiji Dine Mustafića.

I ovaj put Pozorišne igre Bosne i Hercegovine u Jajcu imat će bogat prateći program. Tako će biti upriličeno predstavljanje knjiga „Pripovijetke i drame“ autora Artura Šniclera i „Gospodo Bosanci i ostali, debelo smo zaostali“ Sulejmana Kupusovića, te izložba radova Franje Likara.

Ove godine će nastupiti amaterska pozorišta s monodramama i predstavama za djecu. Tokom festivala bit će upriličen i omaž preminulom pozorišnom i likovnom kritičaru Vojislavu Vujanoviću.

Završne večeri u čast nagrađenih nastupit će pjevačica Vesna Pisarović uz italijanski jazz trio.

Organizator najstarijeg festivala u državi je Dom kulture Jajce, a generalni pokrovitelj Općina Jajce.

Brojni gosti

Osim predstave „Sve se nekako preživi osim smrti“, na daskama jajačkog Doma kulture publika će imati priliku gledati predstave „Sve o ženama“ Pozorišta Prijedor, „Romeo i Julija“ Bosanskog narodnog pozorišta Zenica, „Jedvanosimsoboakalomistobo“ sarajevskog SARTR-a, „Sabirni centar“ Narodnog pozorišta Republike Srpske iz Banje Luke, „Zrno soli ili sretan rođendan, Marina!“ Narodnog pozorišta Tuzla i „Hamlet u selu Mrduša Donja“ Hrvatskog narodnog kazališta Mostar.

 Stručni žiri  

Čuvar „Ključa grada” ove godine je dramaturginja i režiserka Dubravka Zrnčić-Kulenović.

O najboljim predstavama odlučivat će stručni žiri u sastavu: Strajo Krsmanović, Irina Dobnik i Adnan Lugonjić. Žiri publike grada Jajca činit će Igor Lacić, Ilijana Saraf, Senad Alibegović, Pašaga Hodžić i Amela Kavazbašić.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.