PROJEKTI

Zeničane će non-stop snimati 5.000 kamera

Ova oprema značajno će doprinijeti ukupnoj sigurnosti građana, kaže Alić

Videonadzor će se naći u svim dijelovima grada. Avaz

Piše: D. Pašalić / Avaz.ba

17.5.2020

U Zenici je uspješno okončan projekt izgradnje gigabitne fiberoptičke LAN i WAN mreže za potrebe videonadzora Grada i Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) Zeničko-dobojskog kantona (ZDK), koji je rezultat dobre saradnje Gradske uprave i policije. 


Krađe i razbojništva

Iz Gradske uprave svake godine doniraju MUP-u ZDK novac za potrebe poboljšanja sigurnosti grada i građana. 

- Zenica je prva u BiH instalirala najmoderniju optičku infrastrukturu, ali i postala prvi grad u našoj zemlji s instaliranom fiberoptičkom mrežom visoke sigurnosti i brzine prijenosa podataka na svakoj od kamera – naveli su iz Gradske uprave.

Na ovaj način bit će smanjen broj krađa automobila, razbojništava, provala, ali i svih drugih kriminaliteta. Sistem za bolju sigurnost građana omogućava instalaciju više od 5.000 kamera visoke rezolucije, ali i sistem nadzora u realnom vremenu.

Alić: Manje krivičnih djela. Avaz

U prvoj fazi pokriveni su kružni tokovi, gdje je MUP ZDK i ranije imao kamere, glavna gradska magistrala, centar grada, odnosno Trg Alije Izetbegovića. Slijedi pokrivanje videonadzorom i drugih dijelova grada.

Veliki doprinos

Aldina Alić, portparol MUP-a ZDK, kaže da će ova oprema značajno doprinijeti ukupnoj sigurnosti građana. 

- Dat će i veliki doprinos javnoj sigurnosti i svakako će doprinijeti funkcioniranju policijskih službi kada je riječ o dokumentiranju dešavanja na ulicama i trgovima – pojasnila je Alić.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.