NEVJEROVATNO

Pronađen ljudski zub star 1,8 miliona godina

U to vrijeme, otkrića u mjestu Dmanisi bila su nastarija te vrste bilo gdje u svijetu izvan Afrike i promijenila su naučno shvatanje rane evolucije čovjeka i obrazaca njegove migracije

Ljudski zub star 1,8 miliona godina. AGENCIJE

A. F.

10.9.2022

Arheolozi u Gruziji pronašli su zub star 1,8 miliona godina koji je pripadao ljudskoj vrsti, čime je, prema njihovim navodima, potvrđeno da je ovaj region jedno od nastarijih praistorijskih ljudskih staništa u Evropi, a moguće i bilo gdje izvan Afrike.

Zub je pronađen nedaleko od sela Orozmani, oko 100 kilometara jugozapadno od Tbilisija, a blizu mjesta gdje su krajem devedesetih i početkom dvijehiljaditih nađene ljudske lobanje stare 1,8 miliona godina.

U to vrijeme, otkrića u mjestu Dmanisi bila su nastarija te vrste bilo gdje u svijetu izvan Afrike i promijenila su naučno shvatanje rane evolucije čovjeka i obrazaca njegove migracije.

Lokacija novog otkrića udaljena je 20 kilometara i pruža dodatne dokaze da su planine južnog Kavkaza bile jedno od prvih područja koje su ljudi naselili poslije migriranja iz Afrike, navode stručnjaci.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.