OBRATITE PAŽNJU

Ovo su mjesta u kući koja rijetko ko čisti: Ne zaboravljajte zidove i ladice

Vi biste se trebali potruditi i drugi put ih ne zaboraviti

Čišćenje kuće. Facebook

Z. K.

17.5.2024

Pod, kuhinjski elementi, toalet, sudoper… sve su to stvari koje čistimo skoro svakodnevno, jer je vrlo lako primijetiti kada su prljavi. Isto se odnosi na prljavo rublje i prašnjave police. Mjesta u kući koja ne vidimo tako često postoje, a upravo ih iz tog razloga preskačemo kada čistimo.

Najčešće se radi o ovim mjestima, a vi biste se trebali potruditi i drugi put ih ne zaboraviti.

Zidovi i štokovi 

 Da, i na zidovima se nalazi prašina, a to ćete dobro vidjeti ako razmaknete zavjese i upalite svjetla. Možete metlom ili sredstvom za čišćenje prašine lagano preći preko površine zida i tako ukloniti prašinu, a kad to već radite onda ne preskačite štokove i lajsne, jer su i oni puni prašine.

Ispod namještaja 

Puno je prašine ispod kreveta, komoda i fotelja i to redovno čistimo. No, jeste li ikada pogledali kako izgleda donji dio namještaja? I na njemu se nakuplja prašina i razna prljavština pa bi bilo pametno ponekad okrenuti krevet ili fotelju i očistiti usisivačem te prebrisati krpom.

Biljke 

Da, i biljke je potrebno ponekad očistiti od prašine, jer se i na njima skuplja. Najjednostavniji način je da biljku odnesete u kadu i operete tušem.

Ladice 

Najlakše je ignorirati stvari koje ne vidimo, a to su, sigurno, ladice, police i kuhinjski elementi. Prašinu očistite mokrom krpom, a ladice i sve što se u njima nalazi izvadite i prebrišite.

Ventilator i usisivač

Robu koja se u njima nalazi čistimo stalno, ali ko se sjeti uzeti krpu i prebrisati stranice ormara? Jednom kad to učinite moći ćete primijetiti kako je puno prašine u ormaru, a možda naiđete i na mrtve insekte.

Kada ste ih zadnji put očistili? S obzirom na to da vuku zrak iz prostorija, možete i zamisliti koliko su prljavi. Skinite ih sa zida i operite u toploj vodi.

Poznajete li nekoga ko čisti usisivač? Iako malo ljudi to radi, apsolutno je potrebno, osim nove vrećice, ponekad i oprati usisivač. Mokra krpica će biti dovoljna da očistite svu prašinu s njega.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.