KUĆNI LJUBIMCI

U "razgovoru" s mačkama izbjegavajte glas "s": Možete ih "uvrijediti"

Osim iritantnog glasa "s", mačke ne vole konstantno maženje jer to ponekad može biti štetno

Mačke ne podnose glas "s". Facebook

E. Ag.

6.6.2024

Vlasnici mačaka trebalo bi da prestanu da se svojim mačkama obraćaju riječima koje obiluju slovom "s", jer to ovim kućnim ljubimcima zvuči kao da ih - psujete!

Veterinarska tehničarka Džema Renvik kaže da mačke registriraju određene zvuke i pritom pokazuju da ne vole da čuju "s", prenosi Thesun.

Poput psovke

"Buka" koju proizvodi izgovor riječi u kojima je slovo "s" slična je mačijem šištanju i, u prijevodu na mačiji jezik, to je kao da mačku psujete svaki put kada poželite da privučete njenu pažnju.

Za razliku od šištanja, mjaukanje je "rezervirano" samo za ljude, jer odrasle mačke ne mjauču jedna na drugu.

Osim iritantnog zvuka "s", mačke ne vole konstantno maženje. Zagrljaji i drugi znaci naklonosti prema mački ponekad mogu da budu štetni. Ako mačka pobjegne kad joj priđete ili odjuri čim je pustite, to je znak da nije raspoložena za dodire ili smatra da joj je lični prostor ugrožen. Stoga neka vaša mačka diktira tempo i način druženja, a ispoštovat ćete je tako što ćete sačekati da vam priđe.

Kontakt očima

I uspostavljanje kontakta očima mačka ponekad shvata kao prijetnju, pa Džema savjetuje da vlasnici sporo trepću i na taj način se "obrate" svojim ljubimcima.

Vlasnicima se također savjetuje izbjegavanje igre laserskim igračkama koje frustriraju mačke, jer ih ostavljaju praznih šapa. Budući da mačke mogu da se naljute na vlasnike i zbog drugih sitnica, treba se potruditi da im do nosa ne stignu ni mirisi koje ne vole, kao što je citrusna aroma proizvoda za čišćenje, pogotovo na posudama u kojima obavljaju fiziološke potrebe. U tom slučaju, vlasnici će se vjerovatno suočiti s problemom obavljanja nužde na nekom drugom mjestu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.