ISTRAŽIVANJE

Ljubimci pomažu starijoj populaciji: Evo i kako

Zaštitni faktor protiv kognitivnog pada

Ljubimci paze na starije. Facebook

Z. K.

12.6.2024

Posjedovanje kućnog ljubimca potencijalno bi moglo poslužiti kao zaštitni faktor protiv kognitivnog pada kod starijih osoba koje žive same, prema nedavnoj studiji objavljenoj u JAMA Network Open.

Opažene dobrobiti

Istraživanje, provedeno korištenjem podataka gotovo 8.000 učesnika, otkrilo je da su starije osobe s kućnim ljubimcima imale sporije stope kognitivnog pada, u poređenju s onima bez kućnih ljubimaca.

Budući da demencija pogađa približno jednu od 10 osoba u dobi od 65 i više godina, studija naglašava potencijalne javnozdravstvene implikacije promicanja posjedovanja kućnih ljubimaca za zdravo starenje.

Ovo istraživanje je u skladu s prethodnim istraživanjem koje ukazuje na to da trajanje posjedovanja kućnog ljubimca može utjecati na kognitivne dobrobiti. Opažene dobrobiti mogu se povezati s ulogom kućnih ljubimaca u ublažavanju usamljenosti i društvene izolacije, dobro utvrđenih faktora rizika za kognitivni pad.

Doprinose upravljanju stresom

Iako je studija opservacijska i ne utvrđuje uzročno-posljedičnu vezu između posjedovanja kućnog ljubimca i smanjenog kognitivnog pada, nalazi su u skladu sa shvaćanjem da kućni ljubimci doprinose upravljanju stresom i povećanoj fizičkoj aktivnosti, kao što se vidi kod vlasnika pasa koji češće šetaju.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.