KRZNENA LOPTICA

Neobična, rijetka i preslatka mačka: Kinkalov se smatra eksperimentalnom rasom

Žestoka maca, okretna i nevjerovatno motivirana plijenom što je čini odličnim lovcem

Pripaziti da se ne ugoje. TikTok

Dž. R.

prije 5 dana

Da li ste ikad čuli za kinkalovu, neobičnu i rijetku mačku?

Ona je visoka 20-ak centimetara, a teška od 1, 5 do 3 kg i živi od 12 do 15 godina. Boja dlake kinkalov maca je bijela, narandžasta, crna, siva, krem.

Eksperimentalna rasa

Kinkalov je razigrana, radoznala, avanturistički raspoložena i privržena mačka pogodna za aktivne porodice i domaćinstva sa više kućnih ljubimaca, ali ima veliku manu, veoma se teško nabavlja.

Kinkalov je nastala u SAD, ukrštanjem rasa američki kurl (američka kovrdžava mačka) i mančkin. Ova divna maca sa preklopljenim ušima i kratkim nogama zaista je posebna i neostvareni je san mnogih ljubitelja.

Kinkalov je izuzetno rijetka i postoji lista čekanja za njenu nabavku. Ona ima status eksperimentalne rase, smatra se rijetkom egzotičnom rasom i nije priznata ni u jednom felinološkom udruženju.

Temperament kinkalova 

Kinkalov je mačka puna kvaliteta koje obožava većina ljubitelja mačaka. Ona je oštroumna, avanturista, razigrana, inteligentna, privržena i duhovita. Voli da provodi vrijeme sa vlasnicima i uvijek je raspoložena da uči, želi da bude uključena u sve što se dešava, bilo da gleda kroz prozor ili da njuška vašu večeru. 

Rado će vas pratiti do kupatila ili spavati na vašim nogama dok radite od kuće. Ali, kinkalov nije "mačka iz sjenke", veoma je nezavisna i dobro se uklapa sa vlasnicima koji nisu previše aktivni. Voli stimulativne igračke kojima se lijepo i dugo igra.

Kinkalov je i žestoka maca, okretna i nevjerovatno motivirana plijenom što je čini odličnim lovcem, pa joj treba obezbjediti površine za penjanje, grebanje i igranje. Ova mačka je nevjerovatno druželjubiva i bez problema će se sprijateljiti sa strancima, jer radije istražuje nova iskustva i ljude nego što će bježati od njih.

Slaganje s porodicom

Kinkalov je odličan kućni ljubimac za porodicu, jer je sretna u društvu svih članova i odlično se slaže sa njima. Međutim, neki kinkalovi će izabrati svoje "favorite" u familiji. Voli djecu školskog uzrasta, a sa mlađom djecom može nenamjerno da povede grublju igru, pa ih treba nadgledati.

Ova mačka je umjereno glasna i idealna je za komšiluk. Zbog njene rijetkosti i visoke cijene, držite je u zatvorenom prostoru.

Odnos s drugim kućnim ljubimcima

Mačke ove rase ponašaju se kao mali psi: druže se i trčkaraju sa vama, dolaze kada ih pozovete, čak i hodaju na povocu. 

Njihovo društveno ponašanje čini ih odličnim pratiocima i drugarima u igri sa drugim kućnim ljubimcima. Vrlo dobro se slažu sa drugim mačkama i psima, ali ih treba držati podalje od malih životinja. 

Gmizavci, ptice i glodari su plijen za kinkalova, stoga ne treba rizikovati.

Ishrana, obuka i aktivnost 

Kinkalov nema ograničenja u ishrani, ali ne smije da se ugoji, pošto ima kratke noge, dodatna težina može da izvrši pritisak na kičmu i da dovede do problema sa zglobovima. Najbolje je davati joj hranu bogatu proteinima sa svim vitaminima i mineralima, a grickalice treba svesti na minimum.

Kinkalov je veoma aktivna mačka koja voli interaktivne igračke, stubove za penjanje i grebanje i zabavu sa vlasnikom. Iako ima kratke noge, ova maca ne preza od napornih aktivnosti, jer joj je to jedan od načina za izbacivanje energije.

Obavezno joj obezbjedite stubove za grebanje, da ne bi oštrila kandže na namještaju i tkaninama. Iako njena obuka zahtijeva dosta strpljenja, uvijek koristite metode nagrađivanja. Kinkalov se lako uvrijedi pa nemojte da ga grdite, a njegova motivacija hranom će pomoći da nauči sve što želite.

Njega i zdravlje 

Ova mačka je nevjerovatno čista životinja koja se konstantno njeguje, ali svakodnevno četkanje je odličan način da uklonite višak dlake i peruti. To je ujedno i prilika da joj pružite nježnost.

Kinkalov može naslijediti zdravstvene probleme od bilo kog roditelja i podložna je pojavi oboljenja američkog kurla i mančkina. Iako je generalno zdrava, potencijalne nasljedne bolesti mogu joj pokvariti život, pa su ovoj mački neophodne kontrole. 

Manji zdravstveni problemi kinkalova su infekcije uha, dok se ozbiljne tegobe manifestuju u vidu problema sa kičmom i degenerativne bolesti zglobova.

Mužjaci kinkalova su veći i zdepastiji od ženki, teže par kilograma više, ali imaju istu tjelesnu strukturu. Kada su u pitanju polne razlike, i mužjaci i ženke urinom obilježavaju svoju teritoriju kada dostignu zrelost (uzrast od 6 meseci). Pored ovih osobina, mužjaci su malo glasniji od ženki.

@jojo_caat É inevitável, inevitável falar das perninhas delas 😭🤏🏻 #munchkincat #kinkalow #catsoftiktok #blackcat #gatopreto #kinkalowkitten ♬ som original - Duda
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.