SIMBOL LJEPOTE

Merilin Monro posebnom ishranom održavala ljepotu

I dalje važi za zavodnicu čiji je šarm teško nadmašiti

Merilin Monro i dalje važi za zavodnicu čiji je šarm teško nadmašiti. ARHIV

A. F.

23.12.2020

Žena koja je bila simbol ljepote i seksepila Merilin Monro i dalje važi za zavodnicu čiji je šarm teško nadmašiti.

S vremena na vrijeme, u javnosti se pojave njene lične stvari koje se prodaju na aukcijama, a ovog puta je oktkriven apotekarski recept za njegu lica koji joj je prepisao mađarski dermatolog Erno Lazlo iz istoimene kozmetičke kompanije. 

Ključni dio recepta, naveden na dnu pisma, jeste lista namirnica koje treba izbjegavati "bilo koje vrste orašastih plodova, čokolade, maslina, ostrige i školjke".

- Kada je koža suha i izgubi puno vlage, ona je sklonija jačim upalama. Ono što jedemo i šta naše tijelo apsorbuje pokazuje se na našoj koži - kazala je Džuli Rusak, dermatolog koja je proučavala uputstva za ishranu i njegu koje je dobila filmska diva.

Dermatolog Lazlo je glumici zabranio i da unosi mnoge namirnice koje sadrže veliku količinu soli. 

- So treba da smanjite u svojoj ishrani, jer ona utiče na zadržavanje vode, pa koža izgleda otečeno -dodaje Rusak.

Ona takođe ističe da bi kikiriki mogao da bude posebno problematičan. 

- Kada je kikiriki izložen prevelikoj količini vlage, može razviti aflatoksin koji je toksičan. Može da utiče na jetru i, u manjim dozama, može da stvori upalu u organizmu. A to se onda održava na kožu -  ističe njujorški dermatolog.

Izbjegavanje čokolade nije loša ideja 

- Čokolada može biti dobra, ali samo ako je riječ o crnoj čokoladi koja sadrži oko 80 posto kakaa. Sve druge vrste sadrže mnogo masti i kalorija i neće vam pružiti antioksidanse i polifenole. Sve što je ispod tog procenta zaista nema dijetetsku vrijednost, jer sadrži dodate šećere, mlijeko i masti - kaže ona.

- Ostrige i školjke apsorbuju sve iz vode, one su poput sunđera. U to vrijeme ne vjerujem da su provjeravali vode iz kojih su donesene morske poslastice, tako da je postojao veliki rizik da nećete jesti najčišće školjke i ostrige. Sve što može izazvati gastrointestinalne probleme je veliko ne, ako želite dobru kožu -  objašnjava Džuli.

Monro je takođe mazala kožu vazelinom 

- Merilin Monro je imala najsjajniju kožu koju sam ikad vidjela. Ona se jednog dana pojavila u društvu Li Strazberga, a ja sam morala da je pitam šta je radila. Merilin mi je rekla: Trljam cijelo tijelo vazelinom i onda svakog jutra napravim toplu kupku u kadi u kojoj provedem tri sata. To daje sjaj mojoj koži - ispričala je američka glumica Rene Tejlor o Merlin Monro.

Ali Rusak ne preporučuje preduge kupke. 

-Previše vode može zaista da isuši kožu. Učim svoje klijente da nanose hidratantnu kremu odmah nakon tuširanja, dok je koža još vlažna. Merilin je radila obrnuto, ali ideja je ista: ona je štitila svoju kožu vazelinom. Kad bi se svaki dan kupala tri sata, njena koža bila bi poput suvog grožđa - objašnjava dermatolog Džuli Rusak

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.