KORISNO

Koliko često treba napraviti piling?

Tokom pilinga pazite da ne oštetite kožu

Piling je neophoodan koži. SCREENSHOT

A. F.

29.11.2022

Kako starimo, tako našoj koži treba više vremena da se obnovi. 

Mrtve ćelije koje ostaju na koži mogu da začepe pore i uzrokuju pojavu akni, urastanje dlačica, sivilo kože pa čak i bore. Kako bi ubrzali obnavljanje kože, trebalo bi napraviti piling lica kojim se uklanjaju mrtve ćelije.

A koliko često treba uraditi piling? Pravi odgovor je jednom ili dvaput sedmično, uz pažljivo praćenje reakcije kože vašega lica. Možda će vam biti dovoljno i jednom sedmično, ali ako to radite češće, onda provjerite reaguje li vaša koža, da li je iritirana, izbacuje li crvenilo ili druge neuobičajene pojave.

Također ovo pravilo mijenja se u zavisnosti od godišnjeg doba. Tokom toplijih i vlažnijih mjeseci dobro je češće raditi piling, a zimi rjeđe jer je naša koža tada dosta suha i lakše je izritirati.

Ako uočite da ste pretjerali, nekoliko dana odmarajte kožu i koristite smo kozmetiku za osjetljivu kožu i nemojte prečesto ići na sunce jer vam je zaštitna barijera kože oštećena. I više to ne ponavljajte.

Tokom pilinga pazite da ne oštetite kožu. Nemojte je prejako masirati jer tako možete da pogoršate crvenilo i isušenost, te nemojte zaboraviti da nakon pilinga lice dobro nahranite bogatom hidratantnom kremom koja će joj dati posebnu svježinu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.