SAVJETI

Ako ovo uradite pred spavanje, lice će vam blistati

Za zdrav, njegovan i mladolik izgled kože lica važan je i pravilan odabir proizvoda

Posvetite se njezi lica. Printscreen

E. Ag.

8.2.2023

Za zdrav, njegovan i mladolik izgled kože lica važan je pravilan odabir proizvoda, a ne njihova količina, a prvi korak uvijek treba da bude dobro i temeljno skinuta šminka.

Stručnjaci navode da je uvečer, prije spavanja, najvažnije dobro odstraniti apsolutno svu šminku sa lica, kao i prljavštinu koja se tokom dana sakuplja na koži. Poznato je da je Južna Koreja “kolijevka” njege, a upravo tamošnji eksperti za kožu preporučuju dvojako čišćenje lica koje se provodi na sljedeći način – najprije skinite šminku kremom za čišćenje lica na bazi ulja, a potom pjenom za čišćenje lica.

Hidratantna svojstva

Na drugom mjestu je hidratacija. Veoma je važno da vam krema koju nanosite uvečer sačuva vlagu u koži i da se ujutro probudite s njegovanim licem. Savjetuje se da koristite proizvode sa hijaluronskom kiselinom, koja će svakoj kremi dodati hidratantna svojstva.

Također, možete koristiti i hidrirajuću noćnu masku za lice. Ona će dodatno omekšati vašu kožu i smanjiti bore, a koža će ostati hidrirana i tokom noći, dok spavate.

Na trećem mjestu su antiage proizvodi, a kada je riječ o ovoj kategoriji, na vrhu liste sastojaka su retinol i antioksidansi, koji se nalaze u noćnim serumima i drugim proizvodima ovog tipa.

Oči i usne

Posebnu pažnju treba posvetiti očima i usnama, jer je na tim dijelovima lica koža izuzetno tanka i osjetljiva, pa zahtijeva dodatnu njegu. Područje oko očiju njegujte kremama s retinolom, a usne balzamima, i to posebno prije spavanja, kako bi se tokom noći koža nahranila.

Piling za lice preporučljivo je koristiti dva puta sedmično, kako biste se riješili mrtvih ćelija kože koje se nagomilavaju tokom sedmice. Savjetuje se da se piling uradi prije spavanja, kako bi se do ujutro koža opustila i crvenilo povuklo. Nakon pilinga treba staviti kremu za lice, da bi se koža umirila.

Redovan san

I za kraj, zdrav i redovan san ključni je faktor za njegovanu kožu. Pored toga, savjetuje se da se potrudite da spavate na leđima, a ne na boku ili na stomaku, jer se u tim slučajevima stvara pritisak na kožu lica, koji izaziva pojavu bora. Uz to, spavanjem na leđima sprečavate nagomilavanje tečnosti u predjelu očiju i izbjegavate pojavu podočnjaka i jutarnjeg crvenila.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.