SAVJETI

Redovno čistite kožu lica: Načini kako da se riješite začepljenih pora

Posjeduje brojne zdravstvene dobrobiti, ali može i hladiti kožu

Čisto lice. Facebook

Z. K.

17.5.2024

Začepljene pore su rezultat procesa kada mrtva koža postane zatočena u koži umjesto da se ukloni. Pore su male udubine na koži koje služe za lučenje ulja i znoja, pojasnili su stručnjaci te dodali da začepljene pore mogu voditi do raznih vrsta prištića.

Lišće metvice

Redovno čišćenje kože lica je važno i treba se obavljati svakodnevno, a uz korištenje raznih sredstava za čišćenje lica, izgleda da sličan rezultat možete postići i jednom biljkom. Radi se o lišću metvice. Ova aromatična biljka je puna antioksidanata, ali i važnih minerala i vitamina.

Posjeduje brojne zdravstvene dobrobiti, ali može i hladiti kožu, što je uvijek dobrodošlo za njenu ljepotu. Svi znamo da bakterije, ulja i mrtva koža mogu uzrokovati začepljenje pora, ali i pojavu prištića. Lišće metvice ima jaka antibakterijska svojstva te sadrži kiseline koje se inače koriste za prevenciju i liječenje prištića. Dobar je izvor vitamina A, koji će kontrolirati preveliko lučenje ulja koje proizvodi koža.

Hladna voda

Možete napraviti masku za lice tako da zgnječite listove biljke, dodate malo meda i vodice od ruže. Stavite na lice i ostavite da djeluje 15 minuta pa sve isperite hladnom vodom. Za dobre rezultate koristite dva put sedmično. Mogla bi vam pomoći i kurkuma, jer sadrži antioksidante i ima jaka protuupalna svojstva te koži pruža razne dobrobiti, a čak može pomoći i kod ublažavanja izgleda ožiljaka.

Pazite na ishranu

Stručnjaci za njegu kože su saglasni s tim da je prehrana veliki dio brige o izgledu kože, pa, ako jedete puno šećera i ugljikohidrata, koža će vam biti puno sjajnija, zbog toga što može doći do disbalansa u hormonskoj slici. Isti rezultat možete očekivati, ako veoma volite jesti procesuirane namirnice. 

Kako biste uživali u ljepoti kože i smanjili mogućnost prevelikog sjaja kože, prestanite jesti nezdrave namirnice i zamijenite ih voćem i povrćem u svakom obroku.

Jedan od uobičajenih problema osoba koje imaju masnu kožu su i začepljene pore ili miteseri. Ono što je dobro znati jeste da miteseri neće utjecati na proširenje pora, ali će, sigurno, one izgledati puno veće, ako se ne očiste. 

Kako biste uklonili mitesere i spriječili njihov nastanak, dobra je ideja da redovno radite piling kože kako biste spriječili da se pore začepe. Pokušajte to raditi barem jednom sedmično blagim sredstvima.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.