LJUBAVNI ODNOSI

Osjećate pospanost u blizini partnera: Evo šta to znači

Poriv za drijemanjem ima iskonsko porijeklo

Opušta vas osjećaj sigurnosti. Screenshot

10.4.2024

Tijelo oslobađa oksitocin koji budi osjećaje ljubavi i povjerenja tokom trenutaka povezivanja poput poroda, dojenja i maženja. Također regulira naše raspoloženje i potiče empatiju.

Ako se često osjećate pospano u blizini partnera, to nije nužno loš znak. Umjesto pouzdanog signala da vam je vaša druga polovica dosadna, mnoga istraživanja sugeriraju da to zapravo može ukazivati na sretnu, zdravu vezu.

- Kada se osjećamo sigurno i ugodno s partnerom, to može aktivirati naše tijelo da se osjeća toliko sigurno da bismo mogli zaspati - izjavila je psihoterapeutkinja i autorica Taša Bejli (Tasha Bailey).

Osjećaj sigurnosti aktivira parasimpatički dio našeg nervnog sistema koji je zadužen kada se osjećamo opušteno. Naše se zjenice šire, dah postaje dublji, a broj otkucaja srca opada dok se naše tijelo polako opušta. To znači da se naše tijelo priprema za odmor, zbog čega bismo mogli lako zaspati s partnerom.

Osjećaj nervoze

To je možda razlog zašto vam je teško zaspati pored partnera na početku veze, prije nego što stvarno uspostavite duboku vezu.

- Ako se ne osjećamo sigurno s partnerom, naš simpatički nervni sistem borbe ili bijega može se aktivirati. Zbog toga se možemo osjećati nervozno, tjeskobno i previše oprezno da bismo se mogli opustiti - objašnjava Taša.

Međutim, poriv za drijemanjem ima iskonsko porijeklo.

- Osjećaj pospanosti u blizini partnera može biti odličan znak da toj osobi dovoljno vjerujete da zaspite u njenoj prisutnosti. Ako se prisjetimo prahistorije, naši su preci mogli zaspati samo na mjestima i s ljudima gdje su bili sigurni i izvan opasnosti. Dakle, reći da možemo zaspati u prisustvu partnera, znači da se osjećamo sigurno i zaštićeno - ističe Taša.

Kad smo u blizini voljene osobe, hemija našeg tijela reagira.

- Biti s nekim koga volimo i kome vjerujemo potiče oslobađanje hormona izazvanih ljubavlju, koji potiču opuštanje, dobrobit i san. Pored oksitocina, povećava se i serotonin. Serotonin je neurotransmiter koji se pojavljuje kada se osjećamo sretno, imamo visoko samopouzdanje i osjećaj dobrobiti. Kada imamo dobru razinu serotonina u našem sistemu, ne samo da se osjećamo stabilno u svojim odnosima, već i u svojim emocijama. Zbog toga je nedostatak serotonina često povezan s depresijom i lošim raspoloženjem - objašnjava Taša.

Sporije i dublje disanje

Raspoloženje nam podiže i hormon dopamin.

- Dopamin dolazi od nagrade i zadovoljstva, koje ćemo sigurno osjetiti u prisustvu nekoga koga volimo. Kada sve te hemikalije teku našim tijelom, dobro smo raspoloženi, što znači da naše tijelo ima punu dozvolu od našeg uma da se opusti i odmori - kaže Taša.

Za neke je slušanje njihovog partnera kako hrče tokom noći najgora noćna mora, no tu su i oni koji će se pored partnerovog ritma disanja u potpunosti opustiti.

- To se također može povezati s automatskim nervnim sistemom. Kada se osjećamo sigurno, sporije i dublje dišemo te se tijelo priprema za san - zaključuje Taša, piše Glamour.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.