RAJ ZA OČI

Pustinja: Avantura koju morate doživjeti

Važno je da znate da se u pustinju ne odvažite da krenete sami

Važno je da znate da se u pustinju ne odvažite da krenete sami. ARHIV

A. Fazlić

4.1.2021

Za prave svjetske putnike odlazak u Ujedinjene Arapske Emirate ne podrazumijeva samo obilazak Dubaija i Abu Dabija. Iako se u ova dva grada-emirata nalaze najljepši hoteli na Bliskom istoku, u njihovoj blizini smještena su velika pustinjska prostranstva koja vrijedi doživjeti.

Važno je da znate da se u pustinju ne odvažite da krenete sami. Ogromne piješčane dine, kao i snažan pustinjski vjetar koji ume da puše danima, mogu da vas za čas zarobe i pokvare vam ugođaj boravka na periferiji Dubaija i Abu Dabija.


Velika crvena pustinja

Nalazi se na samoj granici između dva emirata - Šardže i Dubaija. Što se više udaljavate od grada, primjetit će te da je crvena boja pijeska sve intenzivnija.

Ovaj komad Istočne pustinje je najpopularniji za vožnju po pješčanim dinama. Ukoliko ste ljubitelj adrenalinskih vožnji, nemojte propustiti da posetite prelijepu i živopisnu pustinju daleko od vreve Dubaija. Vikendom i praznicima ovo područje vrvi od vozača koji žele da demonstriraju najnovije vratolomije na motociklima, putničkim automobilima i džipovima.

Al Kudra

Nalazi se blizu Dubaija i savršena je za one koji žele da na dan pobjegnu iz najpopularnijeg emirata, ali da ostanu okruženi blagodatima civilizacije. Smještena je tik uz put Al Kudra i idealna je ako želite da provedete dan na otvorenom, praveći roštilj i družeći se sa prijateljima.


Liva pustinja

Poznata je i kao „prazna četvrt“, a posebno je popularna među ljubiteljima adrenalinskih sportova. Dostojno parira Velikoj crvenoj pustinji, jer su dine u Livi nestvarno visoke. Pustinja koja se nalazi blizu Abu Dabija, prestonice Ujedinjenih Arapskih Emirata, poznata je i po festivalima koji se održavaju tokom cijele godine.

Proteže se do granica sa Saudijskom Arabijom, Omanom i Jemenom, i obiluje pijeskom nestvarnih nijansi – od zlatne, preko puder roze do intenzivno ružičaste. Pod prstima, pijesak je poput svile koja miluje prste ostavljajući svjetlucav trag.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.