TURSKA

Turistički biseri Anadolije privlače sve više turista

Turisti u Turskoj, za razliku od stanovništva, mogu se neometano kretati i za njih ne važi policijski sat

Kapadokija. AGENCIJE

A. F.

4.3.2021

Kada se spomene putovanje u Tursku, mnogi pomisle na ljetovanje u Antaliji, Kemeru, Marmarisu ili Bodrumu. U posljednjih nekoliko godina Vlada Republike Turske ulaže milione eura u razvoj zimskog turizma, i napore i kapacitete usmjerava u to da stranim turistima približi i ostale destinacije i čari svoje bogate zemlje.

Ove zime jedinstvenu turističku ponudu čini i moderan ski-centar, vulkanska planina Erdžijes (Erciyes), najviša planina u centralnoj Anadoliji.

Erdžijes. AGENCIJE

Kajseri je od Istanbula udaljen sat vremena vazdušnom linijom. Zbog dobre konekcije sa internacionalnim aerodrome i avio linijama, te zbog blizine Erdžijesa, sve je atraktivniji i privlačniji turistima iz čitavog svijeta. Jedan je od većih gradova u Turskoj, broji oko 1,6 miliona stanovnika i važi za industrijski i trgovački centar sa najvećom industrijskom zonom u čitavoj Turskoj.

Turisti koji skijaju na Erdžijesu, i nakon što se upoznaju sa čarima Kajserija, obavezno posećuju i svega sat vremena udaljenu Kapadokiju, “osmo čudo” svijeta i jednu od najljepših destinacija na planeti. Njeni pejzaži su na listi Svjetske baštine UNESCO-a. Specifične reljefe Kapadokije formirala je lava vulkana Erdžijes i Hasan, prije nekoliko miliona godina. U Kapadokiju se uglavnom dolazi iz tri razloga, da bi se letelo balonom, vidjeli “vilinski dimnjaci” i prespavalo u nekom od hotela uklesanih u stijenama.

Kapadokija. AGENCIJE

Kapadokiju godišnje posjeti oko 2,5 miliona turista. Zbog i dalje aktuelne pandemije koronavirusa u Turskoj je na snazi obavezno nošenje zaštitnih maski, na otvorenom kao i u zatvorenom prostoru. Odluka se odnosi na turske državljane ali i turiste, bez izuzetka. Turisti u Turskoj, za razliku od stanovništva, mogu se neometano kretati i za njih ne važi policijski sat, koji je u toj zemlji jedna od mjera u borbi protiv koronavirusa.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.