JEDINSTVEN

"Štrumfov" gradić: Alberobelo je kao iz bajke

Ovaj gradić, koji ima oko 11.000 stanovnika, sa bajkovitim kućicama podsjeća i na selo iz crtanog filma "Štrumfovi"

A. F.

Alberobelo

Foto: AGENCIJE


Ovaj gradić, koji ima oko 11.000 stanovnika, sa bajkovitim kućicama podsjeća i na selo iz crtanog filma "Štrumfovi". To je danas popularno turističko odredište koje posjetioce vrati više od 200 godina nazad kroz vrijeme. Bez obzira na to što su mnoge kuće uređene u suvenirnice, muzeje ili restorane, ovo turistički atraktivno mjesto nije se pretvorilo u kamenu kulisu. Tamo živi čak 11.000 stanovnika, na ulicama se igraju djeca, na prozorima se suši veš, dok se psi izležavaju na pragovima.

U gradiću se izdvajaju dvije četvrti - Monti i Aia Pikola. Četvrt Monti je izgrađena na prilično strmom terenu, prostire se na površini od 15 hektara i uključuje 1.030 trulla. Predstavlja prvu veliku, jasno prepoznatljivu grupu trulla u gradu. Otvara se prema brdu poput lepeze, a od ostatka grada razdvaja je šetalište Martelota. Svi putevi niz brdo spajaju se na jednom mjestu kako bi omogućili odliv voda. Četvrt Aia Pikola sa svojih 590 građevina druga je, manje homogena grupa trulla. Njene kućice gravitiraju zajedničkom gumnu na kojem su u prošlosti, od kraja feudalnog razdoblja, seljaci morali javno mlatiti žito.

Ljeti se u ovom gradiću događaju brojni festivali, a do njega se iz Barija može stići vozom za sat i po ili automobilom za manje od sat.

NA VRH

Podijeli članak na