PROJEKTI

Peking dobiva jedinstveni i neobični kompleks

Lokalitet je okružen raskošnom prirodom, ima nevjerovatan pogled na park prema sjeveru i istoku, dok se sa zapadne strane grad otvara prema rijeci

Prostirat će se na 74.500 kvadratnih metara. Baolin Poly

Z. K.

27.3.2023

Pandemija je utjecala na srž našeg urbanog života, a lokalne samouprave su morale brzo reagirati kako bi zaštitile živote ljudi i istovremeno tražile najbolje pristupe za suočavanje s dugoročnim posljedicama COVID-19. Da li je izgradnja urbanih prostora sa svrhom budućnost gradnje? Reklo bi se da je odgovor na ovo pitanje jedno veliko i definitivno da!

Vrijedan pažnje

Kako stvari trenutno stoje u sektoru građevinarstva, stječe se utisak da je jedna tema krucijalna: važnost da gradovi postanu humaniji i da se njeguje jak osjećaj povezanosti, sve u cilju rasvjetljavanja onoga o čemu bi gradovi trebalo najviše brinuti, a to su ljudi.

Jedan takav projekt vrijedan pažnje jeste Baolin Poly grad budućnosti, koji se nalazi u okrugu Čangping, Peking. U pitanju je ključna oblast za razvoj budućeg tehnološkog grada.

Projektno - planska površina iznosi nevjerovatnih 74.500 kvadratnih metara, od čega sjevernom okrugu pripada 45.800 kvadratnih metara, a južnom 28.700 kvadratnih metara.

Vrhovi zgrade

Lokalitet je okružen raskošnom prirodom, ima nevjerovatan pogled na park prema sjeveru i istoku, dok se sa zapadne strane grad otvara prema rijeci.

Ono što je posebno zanimljivo jeste da je koncept dizajna inspiraciju uzeo iz okolnog okruženja, kao što su rijeke i planine, što automatski znači da će grad izgledati prilično originalno i nesvakidašnje.

Umjesto da se koriste jedinstvene kancelarijske kule, osnovna ideja projekta je bila da se stvori ujedinjeni kompleks koji postaje obilježje lokacije gdje su vrhovi zgrade oblikovani u skladu sa glavnim perspektivama.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.