AUSTRALIJA

Aviokompanija natjerala 78-godišnjaka da ustupi svoje mjesto pilotu

Aviokompanija je potvrdila incident

Skandal u aviokompaniji. Pixsell

D. R.

7.9.2023

78-godišnji muškarac bio je prisiljen ustupiti svoje mjesto u biznis klasi na nedavnom letu australijske aviokompanije "Qantasa" kako bi pilot koji nije bio na dužnosti mogao sjesti na njegovo mjesto.

Stefen Džones (Stephen Jones) sjedio je u salonu biznis klase u zračnoj luci Melbourn sa suprugom 3. septembra kada je čuo svoje ime preko razglasa, ispričao je za australijsku radio stanicu "3AW". Kad je otišao do šaltera aviokompanije, Džonesu je rečeno da ga moraju pomaknuti na drugo sjedište jer je njegovo mjesto tražio pilot, koji, prema ugovoru, ima pravo putovati biznis klasom.

Aviokompanija je potvrdila incident.

- Rekli su mi da će mi dati sjedište u ekonomskoj klasi - kaže Džones koji krije da ga je ovaj potez aviokompanije poprilično razljutio. "Ja razumijem da piloti imaju pravo na odmor i udobnost, ali ovo me iziritiralo. Ne mislim da će se išta promijeniti sve dok ne bude posljedica za "Qantas" kada ovakve stvari naprave svojim klijentima", objašnjava.

"Qantas" je za "3AW" potvrdio da se incident dogodio. Objasnili su da je putnik bio premješten jer za pilota nije bilo slobodnih sjedišta u biznis klasi.

- Izvinili smo se kupcu i objasnili zašto se ovo događa. Kada dođe do ovakvih situacija, putnicima nudimo povrat novca - kažu. Džones je to potvrdio i dodao da su mu ponudili i dodatnih 5000 avionskih milja, prenosi Index.hr.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.